Нетаняху подвел световните лидери за ядрения арсенал на Иран

Израелският премиер не за първи път е в конфликт с разузнаването

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е подвел световните лидери през 2012 г. за готовността на Иран да създаде своя атомна бомба в рамките на година, пише The Guardian. Драматичното изказване на еврейския политик пред Общото събрание на ООН тогава противоречи на данните на разузнаването на собствената му държава, става ясно от секретен документ на "Мосад", до който вестникът се е добрал.

"До следващата пролет, най-късно до лятото, те ще са завършили с обогатяването на урана. Оттам нататък ще са им необходими няколко месеца, може би седмици, за да направят първата си бомба", каза Нетаняху в речта си през септември 2012 година. Твърденията му обаче са в остро несъответствие с доклад на "Мосад", споделен със службите на Южна Африка месец след изказването на премиера, но по всяка вероятност подготвен преди него.

"Иран, изглежда, не е готов да обогатява уран до нива, необходими за ядрено оръжие. Техеран разполага със 100 кг обогатен до 20% материал, а за бомба процентите трябва да са 90", се казва в доклада.

Нетаняху не за първи път е в конфликт с разузнаването. Бившият шеф на "Мосад" Меир Даган напуска през 2010 г, за да разкрие, че се е противопоставил на заповед на премиера за подготовка на военна атака над Иран.

Разкритията идват в навечерието на спорната визита в началото на март на Нетаняху в САЩ, където той ще говори пред Конгреса за опасността от ядрената програма на Техеран. Президентът Барак Обама няма да се срещне с израелския лидер, а Белият дом вече изрази недоволство, че визитата ще навреди на течащите вече повече от година преговори с Техеран за ядрените му мощности. Изтеклият документ на "Мосад" е само един от стотици, собственост на най-големите разузнавателни служби в света, до които The Guardian и Al Jazeera са получили достъп.