Парламентът прие ратификацията на външния дълг и на второ четене

Заложените параметри в договора за дълга няма как да бъдат променени

Парламентът прие ратификацията на външния дълг от 8 милиарда евро и на второ четене, предаде репортер на Bulgariautre. "За" одобряването й гласуваха 159 депутати, "против" бяха 48, "въздържал се" – 11. ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок, БДЦ, АБВ подкрепиха ратификацията. От БСП и "Атака" гласуваха "против:, а от Патриотичния фронт един депутат е гласувал "против", останалите 11 се въздържаха.

Законът влиза в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник.

По-рано от БСП обясниха, че искат да направят предложения за промени между първо и второ четене и размерът на заема да бъде редуциран. Георги Кадиев предложи вместо за 8, ратификацията да е за 7 милиарда евро.

Председателят на парламента Цецка Цачева обаче обясни, че няма възможност за изменение на текстовете на вече подписан договор, който парламентът ратифицира.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че групата на Реформаторския блок ще гласува и на второ четене "за" така предложения законопроект. "За разлика от първо гласуване, групата ще присъства 100 % и ще гласува "за", обясни той.

Стана ясно, че при първото четене на ратификацията Кънев е гласувал "против". От парламентарната трибуна той мотивира вота си така: "Нашата позиция е непоколебима. Подкрепяме решението без най-малкото колебание, че трябва да направиш максималното за отговорно и стабилно управление. Ако висеше на косъм, и моят глас щеше да бъде "за".

"Ако това мнозинство бъде поставено под съмнение и неговият мандат бъде поставен под съмнение в името на дребни политически сметки, следващия път ще се коментират не 16 милиарда лева, а евро. Този отрицателен вот беше в подкрепа на амбицията на премиера Борисов да управлява България в продължение на 4 години с реформаторско мнозинство, с усилията на мнозинството да наложи всички реформи, отразени в програмната декларация на правителството", поясни Радан Кънев.

"Когато правителството и мнозинството заедно с части на опозицията обезпечават финансовата стабилност, е възможно да обезпечават финансовата стабилност на десетки хиляди фирми, виснали като пиявици, благодарение на чието съществуване днес сме на този хал", добави той.