Европейската комисия прие стратегията за създаване на Енергиен съюз

Страните-членки на ЕС ще трябва да съгласуват с ЕК бъдещи споразумения за купуването на енергоносители от трети страни

Европейската комисия прие стратегията за създаване на Енергиен съюз на ЕС. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович при представянето на стратегията.

"Това е всеобхватен документ, който ще определи какво възнамерява да направи Европейската комисия в следващите пет години в енергийния сектор", каза Шефчович.
По думите му, над създаването на Енергийния съюз ще работят 14 от 29 еврокомисари от настоящия състава на ЕК. Той подчерта, че главната цел на Съюза ще е предоставяне на европейските клиенти на оптимални цени на енергията.

Страните-членки на ЕС ще трябва да съгласуват с ЕК бъдещи споразумения за купуването на енергоносители от трети страни. Според документа, ЕК разработва стратегия за развитие на търговията със сгъстен газ в Европа в рамките на създавания европейски енергиен пазар.

Шефчович съобщи още, че ЕК ще проведе стрес-тестове на европейските електроцентрали в рамките на създаването на европейския енергиен съюз. Ще бъде разработена европейска стратегия за развитието на терминали за втечнен газ.

Предстои постоянно разнообразяване на източниците и пътищата на енергийните доставки за ЕС, допълни Шефчович. По неговите думи достъпът до енергия е въпрос на свобода. Трябва откъснатите национални енергийни системи да бъдат свързани, посочи заместник-председателят.