Пълен обрат – ДПС ще подкрепи ратификацията за дълга

АБВ и БДЦ също клонят към промяна на позициите си

Йордан Цонев от ДПС обяви, че партията ще подкрепи ратификацията за теглене на 8 милиарда евро заем, предаде репортер на Bulgariautre.Това стана, след като при дебатите министърът на финансите Владислав Горанов увери, че 2 милиарда лева от дълга няма да се ползват. „Вярвам в реформаторския капацитет на това управление. Затова поемам ангажимент, че поне 2 млрд. от този разчет, който е от сбор по падежи и планиран дефицит, няма да се налага да бъдат ползвани. 2 млрд. е минимумът от това, което няма да се използва от лимита по рамковата програма за поемане на дълг”, поясни Горанов.

По думите му много от партиите, които подкрепят правителството, в началото са имали информационна неяснота, но тя е била преодоляна, благодарение на партиите, които са искали да разберат истината и са я разбрали.

„16-те млрд., които са рамково споразумение с банки посредници – не говорим днес за поемане на дълг, защото с днешния акт ратифицираме международен договор за посредничество, не поемаме и лев дълг днес, който е 7 млрд. дълг, когато гласувахме държавния бюджет за 2015 г. Дали ще поемаме повече дълг – ще решаваме заедно следващата година с гласуването на Закона за държавния бюджет”, подчерта финансовият министър Владислав Горанов.

След това пък Йордан Цонев от ДПС заяви, че при намаленият дълг и поемане на ангажимента за реформи партията ще подкрепи ратификацията. „Вчера на заседание на ПГ на ДПС казахме три аргумента, които липсват в този дебат”, добави Цонев и подчерта, че когато се говори за дълг, трябва да се остави да бъде поет при максимално добри за страната условия.
„За дълг се говори така – консултации между политическите сили, убеждаване в абсолютната необходимост, коригирането му, ако е възможно, и тогава се влиза в зала и не се говори. Всичко останало е, каквото видяхме 2012-2013 г. Ние сме удовлетворени”, посочи Йордан Цонев.

По думите му дебатът се е върнал в рамката, в която е трябвало да бъде от това, че има заявка за реформи с 2 млрд. лева по-малко. „Ще следим за правенето на реформи, как се разходва дългът”, увери депутатът от ДПС.

По-рано при разискванията Георги Търновалийски от БСП предложи да има поименно гласуване със ставане от място, но идеята му не беше подкрепена от мнозинството в пленарна зала.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов пък настоя премиерът да дойде в парламента за дебатите. „Този, който иска парите, да дойде в залата. Никой не е длъжен да му ходи в кабинета. Така заем не се иска”.

Найден Зеленогорски от Реформаторския блок обясни, че плащанията за външния дълг през тази година са 6,9 милиарда лева. За 2016 г. те са 1,7 милиарда лева, а за 2017 г. – 3 милиарда лева. „Общо са 11 милиарда и 722 милиона плащания по държавния дълг за периода 2015-2017 г. Настояваме дефицитът за 2016 г. и 2017 г. да бъде намален значително, за реформиране на всички системи, защото дефицитите са заради наливане пари в нереформирани системи”, добави той.

Мартин Димитров от Реформаторите посочи, че тези, които са натрупали огромната част от дълга, не желаят да го плащат.
След така направените пояснения от министър Владислав Горанов проф. Борислав Борисов от АБВ призова колегите си да обсъдят отново позицията си относно дълга. Светлин Танчев от БДЦ пък поиска кратка почивка, за да може парламентарната група също да обмисли позицията си, но такава не беше дадена.