Вицепремиерът Ивайло Калфин намекна за оставка

Поставил пред премиера въпроса за ефективността си в правителството

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин намекна за оставка от парламентарната трибуна по време на дебатите по приемане на законопроекта за ратифициране на вземане на заем от 8 милиарда евро за периода 2015-2017 г., предаде репортер на Bulgariautre.

"Много пъти съм виждал решения, които не са били добри, които са били направо глупави, взети от емоция и са имали тежки последствия за хората след това. Всички са взимани с един ентусиазъм, който видях в изказванията", посочи Калфин.
Той обясни на депутатите, че обсъждат не вземане на дълг, а споразумение с посредници. "От него не следва вземане на дълг. Вземането на дълг се решава от вас – от тази зала в парламента", разясни министърът.

"Вие сте гласували 7 милиарда дълг с бюджета. Вие сте гласували 2,5 милиарда дефицит тази година, гласували сте го със закона за бюджета. И сега се изненадвате", добави Ивайло Калфин.

Той посочи, че ако дефицитът се нулира, което е било направено от Симеон Дянков, това означава да се намалят бюджетите на всички ведомства с 12 процента за тази година. "Така може да няма дефицит. Социалната система няма да понесе такова намаление", поясни вицепремиерът.

"Ако някой има някакви други идеи, може би е добре да ги каже, но това са фактите и те са записани във ваши решения от декември при гласуване на този бюджет. Тук аз ви казвам мнението си като вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Парламентарната група, която ме е излъчила, има различно мнение. Те имат своята автономия, но начинът, по който се обсъжда и се решава, действително поставя въпроса за това доколко аз мога да бъда ефективен в правителството и тази сутрин съм поставил този въпрос пред премиера", коментира Ивайло Калфин.