Патриотичният фронт няма да подкрепи тегленето на новия външен дълг

Данъкоплатците не били убедени в прозрачността на намеренията на правителството

Парламентарната група на Патриотичния фронт взе решение да не подкрепи законопроекта за ратифициране на вземане на заем от 8 милиарда евро за периода 2015-2017 г. Това съобщи от парламентарната трибуна съпредседателят на Патриотите Валери Симеонов, предаде репортер на Bulgariautre.

Симеонов поясни, че Патриотичният фронт обстойно е разгледал предложения законопроект за ратифициране на вземане на заем от 8 милиарда евро за периода 2015-2017 г. "Необходимостта от договаряне на заем не подлежи на съмнение. Не подлежи на съмнение и необходимостта от покриване на бюджетния дефицит. Опитът за прибързано гласуване в Народното събрание без провеждане на необходима разяснителна кампания и обсъждане предизвика широк спектър от мнения, преобладаващо отрицателни", добави той.

Според него, и към настоящия момент българските данъкоплатци не са убедени в прозрачността на намеренията на правителството, а точно обратното.

"Защо заемът не бе консултиран по време на преговорите преди съставяне на правителството? Защо се продължава практиката за приемане на дефицит около 3 процента, а не се търси начин за увеличаване на приходите? Защо липсва търсене на виновни за КТБ? Ще се търси ли отговорност от предишни правителства за тежащите вътрешен и външен дългове", са част от въпросите, на които от Патриотичния фронт не са получили отговор, затова и не приемат предложенат аратификация.

"Кога ще бъдат изправени пред съд виновниците за съсипване на енергетиката? Защо няма действия за насърчаване на малкия и средния бизнес", попита още Валери Симеонов.