Унгарски кмет дава под наем цялото си село

Свят

25-02-2015, 12:03

Снимка:

www.vacationhomerentals.com

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Целта на Кристоф Пайер е да спаси Медер от бавна смърт

Унгарски кмет дава под наем цялото си село с надеждата така то да стане известно и да спечели малко пари, като включва дори собствения си мандат в офертата, съобщи АФП.

За 210 000 форинта на ден (около 700 евро), потенциалните наематели могат да се възползват от всички удобства на китното село Медер, което обаче е почти пусто с 18-те си жители. Селото е на 180 км югозападно от Будапеща. Според обявата в интернет в сделката са включени четирите улици на Медер, от които две са асфалтирани, кабинетът на кмета, културният център, автобусната спирка и седем обзаведени селски къщи.

"Съгласно нововъведените разпоредби, наемателят може да стане кмет за един уикенд и дори да смени имената на улиците, ако желае" - каза кметът Кристоф Пайер по телефона пред АФП. Кристоф Пайер е 42-годишен инженер от Будапеща. Той се влюбва в малкото село, когато преминава през него случайно преди 10 години. Една година по-късно, след като си купува имот там, е избран за кмет.

Целта на Кристоф Пайер е да спаси Медер от бавна смърт, каквато е съдбата на много откъснати от света села, напуснати от младите, които при първа възможност заминават за Будапеща или в чужбина.

"Селото Медер винаги е било бедно, но е запазило характерната си очарователна атмосфера" - каза кметът, който още живее и работи в Будапеща, но ходи в селото веднъж седмично. Хора живеят постоянно само в пет от 20-те къщи в селото. "Надявам се обявата да донесе малко пари на Медер, но най-вече да привлече малко внимание" - заяви кметът.