Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България подкрепя новия дълг

КРИБ комуникира към момента най-трудно със социалния министър Ивайло Калфин

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепя новия дълг, ако той бъде изпълнен според условията, представени от финансовия министър Владислав Горанов. Това обяви пред bTV председателят на организацията Кирил Домусчиев, предаде nakratko.bg.

"Редно е да се подпише такова рамково споразумение и да се възползваме от условията на пазара. Факт е, че условията за взимането на подобен заем в момента са много добри и ако средствата бъдат използвани по предназначение, то не виждам причина това да не стане. Доколкото знам аз, тези пари няма да се теглят накуп. Със сигурност са избрани най-добрите банки", посочи Домусчиев.”, заяви той, като допълни, че добрите лихви ще помогнат за намаляване на дефицита.

Домусчиев изрази надежда да бъдат приети напред във времето предложенията на КРИБ за промени в пенсионната система, които са доста радикални по своето съдържание. "По наши изчисления 2 милиарда е дефицитът в НОИ. Сега е моментът и сега му е времето правителството и всички политици да се обединят и най-сетне да започнат да осъществяват истински реформи в различните сфери и сектори в страната, защото положението в тях не търпи повече те да се отлагат. Пенсионната реформа също е тежка. Държавата се заиграва със синдикатите. В случая не говоря само за ГЕРБ. Те не могат да решават еднолично и това ни създава проблем, защото трябва да разговаряме с няколко партии, които подкрепят правителството. Сред тези партии има такива с ляво мислене. Това е неприятно за нас - бизнеса, защото с такива партии се преговаря по-трудно. Необходими са цялостни реформи, във всички сектори. Съд, енергетика, пенсионна система, здравеопазване, навсякъде. Трябва да се спре източването и изтичането на милиарди от държавата”, заяви председателят на КРИБ, допълвайки, че проблемите са във всички сфери и ако не се направят сериозни реформи, България няма да просъществува във времето.

Домучиев заяви още, че КРИБ комуникира към момента най-трудно със социалния министър Ивайло Калфин. "Той има намерение да вдига осигуровките без да са покрити дефицитите. Много фирми ще се върнат в сивия сектор, след като вече са започнали да си плащат", посочи Домусчиев.