100 дни в годината Пловдив диша най-мръсния въздух в цяла България

Мисия Пловдив

25-02-2015, 10:35

Снимка:

PlovdivUtre. архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Въздухът най-чист на Рожен, най-мръсен - в Пловдив

Фините прахови частици са най-масовият замърсител на въздуха

Пловдив е един от градовете с рекордно замърсяване. Фините прахови частици са основният и най-масовият замърсител на атмосферния въздух. В понеделник във втория по големина град на страната са били измерени три пъти над допустимите норми, съобщи Нова телевизия, като цитира данни на Изпълнителната агенция по околната среда.
Вчера отново имаше тревожни данни, но фините прахови частици бяха много по-малко - с 0.2% над допустимите норми.
Особено опасен е бил въздухът в понеделник обаче. Съдържанието на фини прахови частици е било три пъти над допустимите норми, което е прецедент за града. Хилядите автомобили и задръстванията, битовото отопление с печки и промишлените предприятия са източниците на фини прахови частици. Особено през зимата в периода на грипа, те обострят дихателните инфекции.
Лекарите твърдят, че фините прахови частици увеличават риска от хронични заболявания, увреждат сърдечно-съдовата система, водят до туберкулоза и злокачествени заболявания.
Заради мръсния въздух в Пловдив адвокат Михаил Екимджиев четвърта година вече съди общината. До дни се чака решение на съда.
„Това е въздух, който убива хората, който разболява децата ни. Недопустимо е това и затова правихме това дело като акт на гражданска самозащита в интерес за здравето на децата ни”, пояснява Екимджиев.
Над 100 дни в годината дишаме въздух, съдържащ прахови частици над допустимата норма. Според регулациите на ЕС подобни дни не бива да бъдат повече от 35. За да се преборим с мръсния въздух, трябва да се облекчи и обнови транспортът. Да има повече зелени площи и по-често да се мият улиците. Затова от понеделник в Пловдив започва ударно миене на централните булеварди и улици.