Великобритания първа в света позволи бебетата от трима родители

Според научни данни едно на 6500 деца в света се ражда с нарушения в митохондриалните гени

Великобритания стана първата страна в света, узаконила създаването на човешки ембриони с ДНК от трима родители, предадоха световните агенции.

Камарата на лордовете на британския парламент прие вчера с голямо мнозинство съответните промени в закона за изкуственото оплождане. В началото на месеца бе получена и подкрепата на долната камара.

Поправката позволява при изкуствено оплождане да се използват гени на трима души - майка, баща и жена донор.

Авторите на текста се надяват, че по този начин ще бъде отстранен рискът от наследствени заболявания, предавани по майчина линия и предизвикани от нарушения в митохондриалните гени (митохондрииите осигуряват енергията, необходима на клетките). Според експерти едва десетина жени годишно във Великобритания ще отговарят на изискванията за подобна процедура.

Според противници на проекта обаче принципното разрешение да се създават хора с изменени гени в бъдеще може да доведе до появата на хора с предварително зададени качества, т. нар. "дизайнерски деца".

Според научни данни едно на 6500 деца в света се ражда с нарушения в митохондриалните гени, които могат да причинят болести.