ИПИ: Ако прехвърлим парите за втора пенсия в НОИ, ще изгубим

Най-доброто от печата

25-02-2015, 06:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Конституционният съд ще отхвърли промените, ако бъдат атакувани

Хората ще загубят от прехвърлянето на парите си за втора пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ, съобщиха икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според Петър Ганев, главен икономист на ИПИ, с прехвърлянето на парите от индивидуалните партиди хората ще загубят доходност за времето, в което парите им са престояли в Сребърния фонд. За 7-годишен период средната доходност на Сребърния фонд е 4,9%, а в частните фондове тя е 11,4 на сто. Ще бъдат загубени и направените вноски, които през този период ще отиват за текущо плащане на пенсии.

Според икономиста Красен Станчев, ако промените бъдат атакувани в Конституционния съд, той ще ги отхвърли. Подобно беше становището на съда от 2011 г., в което се посочва, че вземането на лични средства и превръщането им в солидарни противоречи на конституцията.

Промените от края на 2014 г. ще имат негативен ефект и върху НОИ, считат още от ИПИ. Според последните проучвания 3 до 5% от хората (170 000 лица) биха прехвърлили парите си за втора пенсия. Ефектът от избора им в рамките на една година ще е 70 млн. лв. допълнителни средства в НОИ или около 1% от бюджета му за изплащане на пенсии. Т. е. в краткосрочен план ефектът върху дефицита ще бъде незначителен. В дългосрочен обаче той ще продължи да расте, защото пълната пенсия на тези хора ще се плаща от НОИ. В момента дефицитът във фонд „Пенсии“ на НОИ е близо 5 млрд. лв.