Украйна отказа авансово плащане за руския газ

От 1 април цената на газа за Киев ще скочи със 100 долара

Украинската компания "Нафтогаз" съобщи, че повече няма да предплаща доставките на газ от Русия, докато няма гаранции, че "Газпром" ще изпълнява договореностите между Украйна, Русия и ЕС от октомври. Украинската компания заяви, че руснаците не дават обяснение защо "нарушават собствените си договорни задължения".
Конфликтът набира скорост от края на януари, когато Русия каза, че след края настоящото - 31 март, не вижда смисъл от ново тристранно споразумение. По този начин от 1 април цената на газа за Киев ще скочи със 100 долара - колкото беше отстъпката за зимния период, заяви Алексей Милер на заседание при премиера Медведев на 20 януари.
В последното тримесечие на 2014 г. цената за украинците бе понижена от 485 долара на 378 долара за 1000 куб. м., а в първото тримесечие на настоящата година - на 340-360 долара. Това означава, че след около пет седмици "Газпром" ще започне да иска от "Нафтогаз" да плаща цени в рамките на 440-460 долара.
ЕС и Украйна разчитаха на нови преговори и временна по-ниска цена, докато Стокхолмският арбитраж отсъди в спора между Киев и Москва за натрупан украински дълг. Според руснаците става дума за 5,3 млрд. долара за периода от края на 2013 г. и първата половина на 2014 година. Украинците твърдят, че дългът е много по-малко, тъй като след победата на протестиращите на Майдана правителството на Медведев едностранно се отказало от отстъпката, договорена в края на 2013 г. между президентите Владимир Путин и Виктор Янукович.