Горанов остана оптимист след срещата с „Патриотите” за заема

Не е възможно да не се поеме този дълг, подчерта финансовият министър

Не знам каква ще е позицията на Патриотичния фронт. Оставам оптимист, че здравите сили и здравият разум в тази държава ще надделеят. Не е възможно да не се поеме този дълг. Това коментира пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след днешната си среща с депутатите от ПФ, цитиран от бТВ.

Той определи срещата като много ползотворна. „Нека колегите си вземат решението”, посочи министърът и допълни, че е представил данни на „Патриотите” и им е изяснил за какво става въпрос.

„Казах им какво има във фискалния резерв. В него има Сребърен фонд, ядрени фондове, включени вземания от ЕС, целеви части на фискалния резерв. Сборът на Сребърния фонд и ядрените фондове в него са 4 млрд. лева, а вземанията от ЕС са над 1,3 млрд. лв и ако се премахнат всички тези целеви структури от фискалния резерв, реалното му измерение на разполагаем за харчене ресурс е доста по-малък”, обясни финансовият министър.

Той добави, че до края на 2017 г. падежират близо 12 млрд. лева. „12 млрд. лева от новите дългове всъщност са стари дългове. Имал съм разговори с абсолютно всички представители на парламентарните групи и няма никаква логика ДПС да ме подкрепи”, заяви Горанов.

От Патриотичния фронт отказаха коментар след срещата с финансовия министър. По-късно днес има заседание на парламентарната им група.

Финансовият министър коментира, че комуникацията между коалиционните партньори става още по-добра. Несигурността в подкрепата на партньорите той обясни с деликатната ситуация от политическа гледна точка, в която били от Патриотичния фронт и АБВ. Министър Горанов посочи обаче, че все пак когато се участва в управлението, то трябва да носи и позитиви, и негативи.

Горанов посочи, че от „Атака” ще използват всяко решение на ПФ за политически спекулации, същото щели да направят и от БСП по отношение на едно или друго решение на АБВ.

БСП, ДПС и АБВ днес обявиха, че няма да подкрепят новия дълг, последните – поне не в този му размер. От „Атака” пък съобщиха, че утре излизат на протест пред НС срещу „военния” според тях нов заем.