ДПС ще гласува против дълга от 16 млрд. лева

Партията призовава президентът да наложи вето, както е направил при управлението на Орешарски

ДПС ще гласува против дълга от 16 млрд. лева, заяви на пресконференция заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде 24 часа. От партията призоваха всички, които ще гласуват като тях, утре да не отсъстват от пленарната зала.

„Нямаме анализ дали тегленето на нов външен дълг от 16 милиарда лева е противоконституционно, но едно решение може да не противоречи на Конституцията и в същото време да бъде нецелесъобразно”, поясни Цонев.

Той заяви, че тегленето на нов външен дълг ще изправи България пред дългова криза. „Ако това се случи, България ще бъде с най-бърз темп на нарастване на външния дълг в Европейския съюз”, заяви той.

Според него решението за нов заем е и признание за липса на реформи. Сред останалите аргументи на ДПС да гласува против поемането на външен дълг са липсата на добра обосновка и изчисления за необходимостта от заема. Цонев смята, че министърът на финансите Владислав Горанов е трябвало да организира консултации с опозиционните политически партии в Народното събрание.

„Тези 16 млрд. лв. няма да се връщат от Радан Кънев, Бойко Борисов и Георги Първанов, а от всички политически партии”, заяви зам.-председателят на ДПС и се обърна към президента Росен Плевнелиев с призив да повтори същото, което е направил при управлението на кабинета „Орешарски”, когато наложи вето на заем за далеч по-ниската цифра от 1 млрд.

Междувременно БДЦ отново заяви подкрепа за 16-милиардния заем, който правителството ще гласува най-вероятно утре. Те обаче поддържат тезата, че е трябвало да има повече яснота за какво ще бъдат харчени парите.

„Не сме против заема”, посочи Светлин Танчев след политическата консултация на групата при президента, подчертавайки, че трябва да се възползваме от исторически най-ниските лихвени нива.

БДЦ настояват за малко повече конкретика за това в какво ще се вложат парите, като те лично смятат, че средствата трябва да носят приходи на държавата.

Близо час и половина финансист №1 Владислав Горанов убеждаваше депутатите от Патриотичния фронт да гласуват „за” новия заем от 16 милиарда лева, но „Патриотитe” запазват мълчание за това как ще гласуват.