365 деца са лекувани със средства от Фонда за лечение в чужбина през 2014 г.

Политика

24-02-2015, 15:52

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

До 50 % по-ниски данъци при дарение за лечение на деца

Детското здраве „влиза” в специална национална програма

Народни представители, експерти и пациентски организации се обединиха около необходимостта от повече грижи за майките и децата. По инициатива на Патриотичния фронт в Народното събрание се проведе първият национален дискусионен форум „България за децата на България”. На него депутатът от ПФ Султанка Петрова се ангажира от името на колегите си настоящото правителство и парламентът да работят за възстановяване на нарушения баланс в здравната система. Според нея, това ще стане с разработването на Национална програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2014-2020 г.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков взе участие във форума, за да представи националната програма – както основните й приоритети, така и методите, по които те ще бъдат постигнати.

Генералната цел на програмата ще е подобряване на ключовите показатели на младите хора и бременните жени. За тази цел ще се заложи неминуемо на повече информираност за репродуктивното здраве за млади двойки, бременни, деца.

Инициативата, по думите на Шарков, предвижда и въвеждане на скрининг за деца със специфични потребности с цел превенция на усложненията. Планирано е и надграждане с диспансерни и профилактични прегледи на регистъра на ражданията. В програмата на здравното ведомство е залегнало и обновяване на апаратурата за диагностика на генетичните заболявания, както и въвеждане на неонатален слухов скрининг.

Министерство на здравеопазването ще заложи и на разработване на алгоритъм за проследяването на недоносените деца, както и на психологическо подпомагане и мотивация за активно участие в грижата за недоносеното дете.

В дискусията се включиха и експертите от „Пирогов”, които сметнаха, че за изминалата 2013 г. над 300 000 са били хоспитализираните деца, като над 30% от тях са стигнали до болничната помощ заради белодробни проблеми.

Пироговци се похвалиха със сформиран екип от специалисти във всички нужни области, за да се работи по профилактика, превенция и прегледи на деца от 0 до 18 години.

В последните 10 години нямаме адекватни профилактични прегледи за деца, смятат от болницата. От края на 2012 г. до края на 2014 г. специалистите на „Пирогов” са прегледали над 2000 деца в столицата, а близо 500 са били прегледани в останалите градове – близо половината от малчуганите са имали заболявания в ранен стадий и са насочени за изследвания и лечение.

По официални данни пък близо 7 милиона лева са дадени за лечение на 365 деца в чужбина през изминалата 2014 г. – най-често лечението е било провеждано в Австрия.