Джихадистите отвлякоха 90 християни в Сирия

Премиерът на Нова Зеландия съобщи, че страната планира да изпрати малък брой войници в Ирак

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е отвлякла най-малко 90 християни в Североизточна Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на неправителствена организация.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че "Ислямска държава" е похитила рано тази сутрин десетки последователи на Асирийската източна църква от села близо до град Тел Тамр, в провинция Хасака.

Според друга неправителствена организация, цитирана от Асошиейтед прес, християните - между 70 и 100 души, били пленени вчера.

Масовото отвличане е извършено на фона на офанзивата, предприета в неделя от кюрдските сили в Североизточна Сирия срещу джихадистката групировка. Пешмергите успяха да прогонят ИД от двайсетина села в провинция Хасака.

Междувременно премиерът на Нова Зеландия съобщи, че страната планира да изпрати малък брой войници в Ирак, които да помагат за обучението на местните сили за сигурност в борбата им срещу "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Ще бъдат изпратени до 143-ма военни, 106 от които ще бъдат базирани във военната база Таджи, на 30 км северно от Багдад, като съвместна мисия с Австралия. Останалите, включително щабните офицери, ще бъдат изпратени в коалиционните щабове и спомагателни съоръжения в региона, предаде ДПА.

Премиерът подчерта, че войниците няма да участват в бойни операции.