Съдът в Страсбург осъди България за боя пред „Баня Башъ”

Крими

24-02-2015, 14:55

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Турция осъди остро сблъсъците пред джамията Баня Башъ

През май 2011 г. се стигна до сблъсъци между привърженици на „Атака” и мюсюлмани

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България по делото на Вели Караахмед, който съди страната ни заради събитията пред софийската джамия „Баня Башъ” от май 2011 г., когато се стигна до сблъсъци между привърженици на „Атака” и мюсюлманите, които се бяха събрали за обедната си молитва, информира 24 часа.

Протестът на партията на Волен Сидеров бе организиран с искането да се намали звукът на високоговорителите от минарето на джамията.

В жалбата на Вели Караахмед, изготвена от Българския хелзинкски комитет, се казва, че националистите са провокирали хората около джамията, замервайки ги с камъни и яйца, палене на молитвени килимчета и плюене върху тях.

Жалбоподателите сочат, че с пасивното си поведение по време на митинга полицията е нарушила задължението си да осигури ефективна защита на своите граждани. Твърдят също, че груповата политическа антимюсюлманска агресия, на която е жертва Караахмед, съставлява унизително отношение по смисъла на Европейската конвенция.

Европейският съд е разгледал делото приоритетно, а в България разследването не е стигнало доникъде и е срещу неизвестен извършител.

Съдът в Страсбург преценява, че жалбоподателят следва да бъде обезщетен с 3000 евро за неимуществени вреди и с 4668 евро за разноски по делото.

Съдът приема жалбата срещу действията на българските власти по време и след инцидента пред джамията. Присъдата се основава на текста от Конвенцията за защита на основните права и човешките свободи, който повелява всеки да има правото на свободно вероизповедание, без дискриминация по пол, раса, етническа принадлежност.

В присъдата е отбелязано, че заради сблъсъците пред джамията са били образувани три досъдебни производства, като две от тях са били прекратени без повдигане на обвинения, а седмина са били подведени под отговорност по третото, без досега да е ясно дали са били изправени пред съда. Отчита се, че и градският прокурор на София е открил следствие, от което досега също няма резултат.