АБВ няма да подкрепи 16-милиардния дълг

Съгласни били на 9 млрд. лева

АБВ няма да подкрепи ратификацията на споразумението за новия дълг. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов по време на пресконференция, предаде „Фокус”.

„Ние сме против, защото в това, което сега ни се предлага, няма предпоставки за растеж и развитие. За разлика от други политически сили, АБВ влезе в този дебат конструктивно, с очакване да чуем аргументи и да бъдем убедени”, посочи Първанов.

„Приемаме за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министър Горанов относно избора на банките и размера на лихвата. Големият кръг въпроси са свързани с рефинансирането на старите дългове. Тук принципни различия между нас и останалите формации от управляващото мнозинство няма. Трябва да се платят тези стари задължения, но няма друг начин, освен чрез вземането на друг заем”, допълни Георги Първанов.

Той поясни, че съществува активен спор между всички експерти за обема на тези задължения. „Нашите експерти смятат, че размерът е някъде около 9 млрд. лева. Там някъде – между 9 и 12 милиарда лева има едни „буферни” средства, които не можем да приемем. Трябва да бъдем убедени”, категоричен бе Първанов.