Има ли договор за подготовка на кадри между УниБИТ и ДАНС?

Политика

24-02-2015, 11:18

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дисертацията на шефа на ДАНС е засекретена

Във ВУЗ-а била създадена система за производство на доктори, изключително важни за националната сигурност

Има ли договор между Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) и Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) за подготовка на кадри. Това иска да разбере депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

В интервю за БТВ Андреев коментира, че в това висше учебно заведение е създадена „система за производство на доктори, които са изключително важни за националната сигурност”.

В анотацията на докторската дисертация на ректора на УниБИТ Стоян Денчев имало точка „Разработване на метод и средства за достъп до информация с класифициран характер”.

Методи Андреев изтъкна, че името на метода не е посочено, но описанието му съответства с това, което до момента се знае за разработката „Червеи”.

„Критичната маса за струпване на влиятелни хора от българския преход, които се причисляват към т.нар. българско задкулисие е твърде голяма”, подчерта Андреев. Той напомни, че ректорът Стоян Денчев е свързан с „Държавна сигурност”, „Мултигруп” и ДПС, а председателят на общото събрание Димитър Иванов е последният шеф на Шесто управление на ДС.

Депутатът коментира, че и Цветлин Йовчев, и Константин Казаков, и Владимир Писанчев са решили да се захванат с наука именно в периода, в който са били председатели на ДАНС. Стоян Денчев бил рецензент на Йовчев и Казаков.

По закон учащият със секретна дисертация и неговият ръководител трябва да се срещат в ДАНС, а научното жури трябва да е с допуск до класифицирана информация. Герберът обясни, че случаят с Йовчев, Казаков и Писанчев е именно такъв. Това е причината народният представител да постави въпроса дали законовите разпоредби са спазени при разработките.