Владимира Янева подаде оставка като шеф на СГС

Тя обаче остава съдия

Владимира Янева е подала оставка като председател на Софийски градски съд (СГС), съобщиха от институцията. Тя не е напуснала съдебната система и остава съдия. Оставката е депозирана във Висшия съдебен съвет в края на вчерашния работен ден.

На 19 февруари Висшият съдебен съвет гласува единодушно отстраняването на Владимира Янева от длъжността председател и от длъжността съдия.

След разглеждане на писмено становище, изпратено от съдия Янева и явно гласуване, магистратите решиха председателят на СГС да бъде отстранен до приключване на съдебното производство срещу нея.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването от длъжност на председателя на Софийски градски съд Владимира Янева заради образуваното срещу нея досъдебно производство, съобщи бТВ. В мотивите си Цацаров посочи престъпление по служба въз основа на член 284 от Наказателния кодекс. Искането е свързано с установените нарушения, свързани с издаването на разрешения за ползване на СРС-та от шефката на СГС Владимира Янева във връзка с разработката „Червеи”.