Дълговете между фирмите са достигнали 171 млрд.лв в края на 2013 г.

Най-доброто от печата

24-02-2015, 09:25

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

БСК прогнозира фалити в търговията, строителството и услугите

Фирмите, общините и централната власт продължават да генерират нови и нови задължения, като общата им стойност в края на 2013 г. вече е била 171 млрд. лв. Това е ръст с 3.1 млрд. лв., или 1.9% спрямо предходната 2012 г. Само дълговете на фирмите са 117 млрд. лв., като почти половината от тях са просрочени. 90% от дълговете на фирмите са към други фирми - партньори. Това показва представеният вчера годишен анализ на Българската стопанска камара (БСК) за задлъжнялостта на компаниите през 2013 г., цитиран от в. „Сега”

Най-голям ръст има при задълженията в машиностроенето (29.2%), производството на превозни средства (12.9%) и производството на дървен материал и хартия (10%). Спрямо предходната 2012 г. борчовете между фирмите растат с 4.5 млрд. лв., или с 4%. Така през 2013 г. на 1 лв. приходи от продажби на фирмите се падат по 1.38 лв. задължения, които чакат да бъдат покрити. "Основната дилема е дали дълговете ще блокират дългосрочно растежа, или растежът ще намали риска от свръхзадлъжнялост", коментира зам.-председателят на БСК Камен Колев.

Данъчните и осигурителните задължения също се увеличават - при тях ръстът е с 238 млн. лв., или с почти 5 на сто. Затова и Колев допусна нови фалити на фирми, особено в секторите на търговията, строителството и услугите. "Запазва се високото ниво на необслужваните кредити и един друг показател, който смятаме, че ще тежи в икономиката. Ще нарастват и случаите на фактическа неплатежоспособност, от там броят на фалитите", обясни той и добави, че трябва да има бързо влизане и излизане от пазара.

"Винаги ще има фирми, които фалират", обясни той. По думите му активите бързо трябва да преминават в други ръце и да се осребряват, така че да носят доходи. "Тези процеси у нас отнемат години - сега отново предстои пореден търг за "Химко" - тези активи все още не носят никакъв доход", каза още Колев.

Затова от БСК предлагат да се създаде т.нар. клирингова къща за изчистване на задълженията между фирмите. Парите за нейния капитал може да бъдат осигурени от бюджета, от банките или чрез публично-частно партньорство. Клиринговата къща ще представлява самостоятелно юридическо лице, което играе ролята на банка за борсовата търговия", обясниха от БСК. Друго предложение предвижда "данъчна ваканция" за фирмите, които имат просрочени вземания от държавата и общините. За разлика от бизнеса през 2013 г. държавата е успяла да намали с 49.3% дълговете си към фирмите, докато тези на общините растат с почти същия процент. И държава, и общини обаче топят просрочените си дългове с по около 3 на сто, показват още данните.