Точат депозити с електронни подписи

Най-доброто от печата

24-02-2015, 09:04

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Хакери напипаха нова схема, по която отмъкват парите на наивни вложители

Точенето на сметки през онлайн банкирането започва 2006 г. За 2 години са ужилени около 100 фирми и физически лица, като от тях са откраднати над 3 млн. лв., припомня standartnews.com. За да се пресече тази порочна практика, се въвежда електронният подпис. Хакерите обаче бързо се усъвършенстват и само от декември досега са източени около 400 000 лева, пак от около 100 фирми и физически лица. От полицията признават, че всяка седмица получават поне по два сигнала.


Хакери напипаха нова схема, по която отмъкват парите на наивни вложители. Обект на атаката станаха собственици на сметки от фалиралата КТБ. Компютърните маниаци успели да проследят кои от тях са изтеглили парите си и са ги прехвърлили по сметките на други банки. След това проучват кои от тези вложители използват услугата онлайн банкиране и атакуват компютрите им чрез вирус. Само преди няколко дни по тази схема са източени хиляди левове от сметките на семейство с три деца. Мъжът и жената успели да изтеглят всичките си пари от КТБ.

Две седмици след като сумите били прехвърлени в друга банка, хакерите източили спестяванията им само за часове. Пред Нова телевизия ужиленият вложител Огнян Андонов разказа, че през целия ден е работил на компютъра си. Прегледал банковите си сметки в онлайн банкирането, но забравил да извади флашката с електронния подпис от устройството. Към компютъра му през отдалечен сървър се прикачили хакерите, които преди това го заразили с вирус. Най-вероятно зловредният код е бил изпратен като спам или рекламно съобщение по имейла на пострадалия. След като разбиват защитите, хакерите проникват в депозитната му сметка и прехвърлят сумите към разплащателната му сметка. След това парите се превели по сметките на двама младежи от Кърджали, които се явяват мулета в схемата. Минути след пристигането на парите по сметката в Кърджали те са изтеглени на каса. Още няколко минути по-късно са прехвърлени от офис на фирма за бързи преводи, към организаторите на източването в чужбина. За услугата мулетата прибират комисиона между 5-10% от сумата.