Военният министър опроверга, че армията събира запаса

Николай Ненчев увери, че няма никакво основание за безпокойство

Не съм издавал никакви извънредни заповеди за набиране на резерви за запас. Така военният министър Николай Ненчев категорично опроверга информацията за 7306 повиквателни, изпратени само за месец и половина.

Той увери, че няма и не бива да има никакво основание за безпокойство. Нещо повече – той никога и под никаква форма не е коментирал този въпрос с някого.

Ненчев бе помолен да коментира и информация от служба „Военна информация”, че страната ни може да бъде използвана като транзитна държава за бойци от „Ислямска държава”. Той е обезпокоен, че една част бойци вероятно е минала през България. Министър Ненчев обаче е по-силно притеснен от момента, в който се връщат, защото може би се „опитват да въздействат” върху други хора.

„Засега нямам нито една информация за участие на български граждани в „Ислямска държава”, категоричен е Ненчев.

По думите му разходите на военното министерство са намалени с 86 млн. лева спрямо 2014 г. Бюджетът на Министерство на отбраната за 2015 г. е 978 млн. лева, като същият размер се запазва и за 2016 г. и 2017 г. Самочувствието на армията е на ниво, увери Ненчев.

Предвижда се разходите за персонал да намалеят с 10 процента, каза министърът. „Ако бюджетът на отбраната не бъде актуализиран и се запази, ще се наложи около 4600 военнослужещи и цивилни да бъдат освободени”, обяви военният министър. Като причина за евентуалните съкращения той посочи намалените разходи за персонал от 77 млн. лева. Орязването на тази сума не би могла да бъде компенсирана само от структурите, които са извън Българската армия. Това, според министър Ненчев, неминуемо ще доведе до съкращаване на числеността на армията.

Отнети са били други 20 млн. лева за военна подготовка. Поради ограничена бюджетна рамка за разходи МО разпределяло разходите по фактически личен състав.

Към 31 декември 2014 г. военното министерство е задлъжняло със 119,35 млн. лева. Логично ВМА също е ощетена – от 130 000 000 лева средствата й са намалени на 103 000 000 лева.

Според Ненчев недофинансирането на армията ще доведе до проблеми. За пример той даде Украйна, която в момента увеличава 5 пъти дела си за отбрана в бюджета, но това няма да върне изгубените животи. Средствата, които са предвидени за МО, не са достатъчни и затова не могат да бъдат изразходвани без анализ, категоричен е министърът.

Отбранителната индустрия, по думите му, трябва да играе все по-голяма роля както на национално, така и на местно ниво. По тази причина вече се изработват мерки за оптимизиране на разходите на министерството.

Военният министър подчерта, че 20 млн. лева за бойна подготовка са отнети, което е довело до финансово неосигуряване на основни дейности, изпълнявани от структурите на Въоръжените сили като закупуване на гориво, резервни части, възстановителни ремонти на авиационната техника и други.

МО е разделено на 14 дирекции с 892 служители. Създадена е организация за преглед на дублиращите се структури, а резултати ще има до средата на март. „Трябват ни млади хора, които да дадат своя принос”, категоричен е Николай Ненчев.