Ако занапред няма дефицит, няма пречка да не бъде теглен заем от 8 млрд. евро

Във фискалния резерв има 9 млрд. лева, като 1.3 милиарда от тях не са налични, обясни финансовия министър

Ако няма дефицит занапред, няма пречка в рамките на договора за заем до 8 млрд. евро да не изтеглим толкова. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след края на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде Нова телевизия.

Според Горанов, когато бъде представена реалната информация за състоянието на фискалния резерв, положението изглежда катастрофално.

„Не е такова, но трябва да си свършим работата”, обясни финансовият министър, като допълни, че се е опитал да представи истината такава, каквато е.

„Не знаете, че има Сребърен фонд или не знаете, че има ядрени фондове”, попита той и припомни, че във фискалния резерв има 9 млрд. лева, като 1.3 милиарда от тях не са налични, защото са вземания от ЕС, а останалите пари са разпредели в Сребърния фонд, ядрените фондове.

„Колко пъти да кажа, че не съм склонен да говорим за по-малко от 16 млрд. лева” – с този си въпрос към журналистите в Министерски съвет министър Горанов „попари” надеждите на подкрепящите кабинета Патриотичен фронт и АБВ.