Семейство „изгоря” с хиляди левове заради хакерска атака

Крими

23-02-2015, 16:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Хакери атакуват хора, които имат електронно банкиране с електронен подпис

Хакери атакуват хора, които имат електронно банкиране с електронен подпис, съобщава Нова телевизия.

Жертви на хакерите станало 5-членно семейство, което загубило всичките си спестени пари – няколко хиляди лева. Хакерите източили сметката им две седмици, след като хората прехвърлили спестените си пари от КТБ в нова банка. Те се свързали с компютъра на мъжа чрез вирус. Първо прехвърлили от депозитната към разплащателната му, а след това по сметките на двама младежи от Кърджали. Парите са изтеглени минути след пристигането им.

От полицията предупреждават, че става въпрос за добре организирана схема. Униформените смятат, че обикновено хората, по чиито сметки се превеждат парите, са т. нар. мулета. Минути по-късно те отиват в офис на фирма за бързи парични преводи и изпращат източените средства към организаторите на схемата в чужбина.

Органите на реда не могат да се ангажират с предположение кой точно стои зад измамната схема, но в масовия случай става дума за хакери от бившите страни на Съветския съюз и Китай.

Хакерите дебнат много внимателно момента, в който човек остави електронния си подпис включен и се отдалечи от компютъра. Именно в този момент те атакуват.

Експертите съветват да се спазват няколко важни правила – да се вади електронният подпис, след като се приключи работа, да не се отварят съмнителни мейли и линкове и да се ползва сигурна антивирусна програма.

Пострадалото семейство Андонови иска възмездие и по-адекватни реакции на институциите. Твърдят, че банката се е забавила с отговора си – две седмици след подаване на сигнала.

От банката обаче твърдят, че всъщност техният клиент не е спазил правилата за ползване на електронния подпис – най-вече да изключва подписа, след като приключи работа с него, а не да го държи включен в продължение на часове.

Банката е изпратила четири SMS известия към пълномощник на клиента. Семейство Андонови признават, че са получили съобщения, но на пръв поглед не са забелязали нищо подозрително. Те не са единствените с източена банкова сметка от хакери. От полицията споделят, че всяка седмица получават по два такива сигнала.

През 2006 г. започва точенето на сметки през онлайн банкирането. Именно тогава у нас прохожда този вид електронни услуги. За около две години са ужилени 100 фирми и физически лица, от които са измъкнати около 3 млн. лева. За да се пресече тази практика тогава, се въвежда електронният подпис като нещо много по-сигурно. Шест години по-късно обаче хакерите се усъвършенстват и започват да разбиват и тази защита.

Точенето на сметки, които се управляват с физически електронен подпис, започва в
края на миналата година. Около 400 000 лева са източени само за няколко месеца.

Друга хакерска схема обаче нанася още по-големи щети. Само от един удар се отмъкват суми от порядъка на 100 000-200 000 лева.

Тази схема е позната като „човек по средата”. Когато две компании – например в България и Китай – правят бизнес помежду си, те си изпращат проформа фактурите за плащания по имейл и след това се правят преводите. Хакерът застава между тях и прихваща кореспонденцията.

Така в даден момент подменя банковата сметка във фактурата и получателят, без да се усъмни, превежда парите на измамниците.