Режисьорът на „Дякон Левски” пак избухна: Апостола не се предава – принася се в жертва

Как може да не достига до вас това послание, изумен бе Максим Генчев

Режисьорът на „Дякон Левски” избухна отново в пореден изблик на възмущение към хората, които не го разбират. Този път Максим Генчев обясни в „Преди обед” по bTV, че Апостола не се предава, а се принася в жертва.

Провокиран от въпрос на водещата, той заяви: „Не се предава. Той се принася в жертва. Как може? Ще избухна пак! Преди това Левски обиколи цяла България и навсякъде му затваряха вратите. Би го градушката на улицата. Видя труповете на обесените си другари. Видя как разстреляха човек пред него. Видя страданието на този народ. И за да избави този народ от страдание, той отиде и каза: „Пренасям се в жертва”. Това е той! Това е великият мъж! А не страхливец, който е избягал и са го хванали като някакъв крадец! Той ако с три заптиета не може да се оправи, къде е тръгнал революция да прави? Къде е тръгнал империя да събаря? Това е велика работа! Как може да не достига до вас това послание? Аз просто съм изумен!”.
За да защити позицията му, продуцентът на филма Златина Филипова допълни: „Той като Христос тръгва към кръста, жертвайки себе си”.

По-рано родственицата на Апостола Христина Богданова отново сподели, че не ѝ е харесало това, което е видяла: „Не харесах филма, не харесах образа, фрагментарността, хаоса, не разбрах какво послание направи този филм. За огромно мое съжаление съм силно разочарована. Така поднасяне на този исторически момент и тези герои не е коректно. И това удря по самочувствието ни като българи”.

На тези ѝ думи Генчев отвърна с призив да се взима мнението на сериозни хора, които разбират от драматургия и от история. По думите му критиките срещу филма били поръчкови.

Журналистът Тодор Ковачев апелира да се търси изводът отвъд дребнотемието – какъв е съвременният образ на Левски и готови ли сме да видим един такъв образ на екрана.