Всеки ден три деца стават жертва на неразумни шофьори

Крими

23-02-2015, 12:48

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дете с опасност за живота след катастрофа на "Хемус"

114 хлапета са убити, 1957 са ранени сериозно в катастрофи през последните 3 години у нас

Три деца стават жертви на катастрофи всеки ден в България. Те или издъхват или остават с трайни увреждания за цял живот. Това сочи изследване на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, съобщава „Телеграф“.

Изследването е направено във връзка с Третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН, която тази година е посветена на най-малките.

Най-често малчуганите загиват или получават тежки травми като пътници в автомобил, управляван от родителите им – 68%. От общо 114 убити хлапета в пътни инциденти за тригодишния период, 77 са се возили при мама или татко, когато се е случила катастрофата, отнела живота им. 1957 са децата, ранени сериозно, докато пътували с кола по шосе у нас за последните 3 години.

13 малолетни и непълнолетни пък са издъхнали, а 713 са пострадали, докато били зад волана на возило.

Най-много от убитите по пътищата ни деца са в тийнейджърска възраст – между 15 и 17 години, 58 момчета и момичета. Следват ги бебетата и най-малките до 6 години. На трето място са учениците от четвърти до девети клас. 21 от малчуганите в тази възраст са намерили смъртта си на пътя. 12 са убитите хлапета между 6 и 9 години.