Борисов: Предишното управление извърши метеж

Политика

23-02-2015, 10:58

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ако България не бъде стабилизирана, рейтингът й ще падне, уточни премиерът

Предишното управление извърши метеж. Ако България не бъде стабилизирана, нейният рейтинг ще падне. Това заяви премиерът Бойко Борисов за дълга от 16 млрд. лева на шестия зимен университет на МГЕРБ под надслов „Можем в България” в Сандански, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. По думите на Борисов, експериментът Пламен Орешарски се е опитал да унищожи постигнатите успехи.

Министър-председателят и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов отправи приветствено слово към младежите от летния университет, в което засегна важни теми и актуални проблеми. Той посочи, че до края на годината ще бъдат готови 13 големи инфраструктурни обекта – автомагистрала „Марица”, столичният бул. „Европа” в квартал „Люлин”, Северната тангента, вторият лот на магистрала „Хемус” до Ловеч, спортната зала в Русе, както и залите в Пловдив и Варна, заводът за битови отпадъци в София, метрото до летището, разширението на бул. „Черни връх”, както и театри и зали в страната. По думите му, до края на годината се очаква да бъде завършен и спортният комплекс в Благоевград.

Борисов акцентира върху усилията на правителството контрабандата да бъде сведена до нула по време на управлението му, както и да се увеличат приходите в държавата с 50%. Премиерът допълни още, че ГЕРБ не се е върнала отново на власт с празни обещания, а ще продължи започнатото в предишния мандат. Според него изключително внимание трябва да се отдели на енергетиката, от която години наред са били източвани средства.

„На местните избори ще има квотно разпределение в листите за кметове и общински съветници и младежите на ГЕРБ ще имат своите представители, както старейшините и жените. ГЕРБ е добра платформа за реализация на всички, които имат необходимите качества”, каза пред младежите председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Той подчерта, че политиката не е привилегия, а отговорност. Цветанов даде пример с активната работа и успешната реализация на най-младите представители на ГЕРБ, които вече са на отговорни позиции – председателят на МГЕРБ и народен представител Георг Георгиев, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Цветан Цветанов беше категоричен, че младежите на ГЕРБ са авангардът за бъдещето на партията. Той призова структурите да не се капсулират. „Трябва да допринесете за популяризиране на партията чрез своята мрежа от контакти. Отваряйте се към нови приятелства, нови членове на младежката организация. Работете активно и в социалните мрежи”, каза още Цветанов. Зам.-председателят на партията благодари за усилията на младежите от ГЕРБ, които работят в трудни условия в смесените региони.

От своя страна, Богдан Мирчев – представител на фондация „Ханс Зайдел” за България, отчете дейността на фондацията с акцент върху гражданското обучение, като подчерта, че чрез подобни формати се виждат визиите за отделни политики, споделят се различни ценности и идеи и е предпоставка за обективно подготвяне на тези.

Министър Лиляна Павлова представи пред младежите на ПП ГЕРБ  предизвикателствата пред регионалната политика в България. Тя обобщи, че основен приоритет в работата на екипа й е разплащане на средствата по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. и започване на работата по ОП „Региони в растеж” още през март 2015 г. По думите й, приоритет на МРРБ е и завършването на 120 км от АМ „Струма”, АМ „Марица” и АМ „Хемус”, както и рехабилитация на 300 км от пътищата от 1-ви, 2-ри и 3-ти клас. „Очакваните инвестиции в инфраструктурата през 2015 г. са около 2 милиарда лева”, посочи още Павлова.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева запозна младежите с работата на парламента. Тя подчерта, че наличието на стабилно парламентарно мнозинство е гаранция за стабилно управление на България.

Вицепремиерът Томислав Дончев и вицепремиерът Румяна Бъчварова дискутираха  с младежите въпроси, свързани с мястото на България в Европейския съюз, секторните политики, ролята на гражданското общество в процеса на формиране на устойчиви политики за развитие и не на последно място за ролята на младите хора в тези процеси, за да могат те да намерят своето бъдеще в собствената си страна.

Евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ разговаряха с младежите от МГЕРБ по темата „Мисия „Европа” – обединени в различието или различното обединение?”. Според Владимир Уручев Европейската комисия, водена от Юнкер, е наложила темпо, което може да се сравнява с темпото на Бойко Борисов. Той обобщи, че приоритет в работата на ЕС е развитието на сектор „Енергетика”.
Андрей Ковачев бе категоричен, че България не иска да спира европейската интеграция на Македония, но настоява във всички доклади да влезе формулировката за недискриминация на хората от Македония, заявяващи български етнически произход.

Ева Паунова посочи, че Европейския съюз е успешна политическа иновация. „Ние успяхме да създадем политически съюз, от който получаваме повече, отколкото даваме”, коментира Паунова. Евродепутатът Андрей Новаков изрази задоволството си от  увеличението на средствата от ЕС, отделени за подкрепа на младежката заетост. „Сумата, заделена за младежка безработица, е в размер на 56 млн. евро. Програмата е насочена за хора до 25 години, които нито учат, нито работят. И аз ще бъда изключително доволен, ако европейската солидарност достигне до повече млади хора”, каза Новаков.

Ирена Тодорова, Петър Николов и Тома Биков от „Институт за дясна политика” представиха анализ на актуалната политическа обстановка в страната. МГЕРБ проведоха и дискусии, водени от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов.

„От наша страна всички млади хора имат абсолютния ангажимент да бъдем опора, да бъдем гръб, приятели. Благодарен съм за това, че младите хора в България отново имат надежда, имат стабилност, която се предоставя както от страна на днешното правителство, така и от страна на отговорни политически сили, каквато е ГЕРБ”, заяви председателят на МГЕРБ и народен представител Георг Георгиев. Той подчерта, че националният изпълнителен съвет на МГЕРБ ще продължат да работят за реализацията на младите хора в България. „Категорично заявяваме своята готовност да насочим усилията си в помощ на новото поколение, което да има възможността да излъчи достойни граждани на България”, категоричен бе лидерът на МГЕРБ.

Събитието събра над 160 участници от всички области на страната, които обмениха идеи, визии и концепции относно развитието на младите хора в България. Фокусът на Зимния университет бе привличането на млади хора в хода на политическия процес като превръща за тях политиката в атрактивна сфера, в която те да влагат своите иновативност, енергия, сили и идеи. На мероприятието бяха обсъдени теми, свързани с отговорностите на управлението, секторните политики на партията, приоритетите пред ГЕРБ, както и подготовката за предстоящите местни избори.