България разширява участието си в американските военни учения

Политика

23-02-2015, 10:33

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Увеличаваме контингента си от сегашните 900 военнослужещи на 1900

Американските военни учения „Атлантическа твърдост” ще се разширят в Румъния и България в края на март, предаде 24 часа, цитирайки armytimes.com. „Мислете за „Атлантическа твърдост” като за непрекъсната, целогодишна поредица от учения от Естония до България”, обясни генералът от американската армия в Европа ген. Фредерик „Бен” Ходжис.

„Атлантическа твърдост” стартира през април миналата година в трите балтийски държави и Полша, за да демонстрира ангажираността на САЩ към НАТО, след като регионът бе изправен пред нова, но позната заплаха.

За участието си в ученията Румъния и България ще увеличат контингента си от сегашните 900 военнослужещи на 1900.

Освен това, парашутисти от американско военно подразделение в Италия ще извършат скокове в Румъния и България.

Американската армия разширява ученията „Атлантическа твърдост”, „за да се чувстват съюзниците сигурни”, каза още генералът. Според него „руснаците незаконно са анексирали Крим и сега те работят, за да внесат разцепление в НАТО, използвайки всички аспекти на националната мощ, за да предизвикат разцепление”, добави Ходжис.

„Сигурен съм, че тяхната цел №1 е да разрушат съюза, да вбият клин между САЩ и Европа, а след това, ако могат, да разделят Европа на различните части. Ако страните-членки не отговорят съгласно член 5, тогава наистина ще се създаде сериозна пукнатина в алианса с всички произтичащи оттук последици”, заяви още военният.