Теменужка Петкова: Енергетиката е пред финансов колапс

Портфейл

22-02-2015, 11:53

Снимка:

Българияутре/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

НЕК ще спре да плаща цена за изкупуваната електроенергия по-висока от тази, на която продава енергията за хората

Енергетиката е пред финансов колапс, нужни са бързи и адекватни действия. За това предупреди министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Неделя 150” по БНР.

„Много от тези действия са непопулярни и никой досега не си е и помислял да предприема, но ние така или иначе нямаме друг полезен ход”, обясни министърът, цитиран от "24 часа".

По думите й, ако не се предприемат много спешни действия в тази насока, ще се влоши състоянието на енергетиката и тя дори може да изпадне в колапс, а с това ще колабира и българската икономиката, защото двата сектора са свързани.

„За тези 100 дни от нашето управление първото, което направихме, беше да поканим на масата за преговори нашите партньори от двете американски електрически централи”, каза министър Петкова. „В петък успяхме да подпишем меморандум за разбирателство с тях и като посоката е да вървим към обща визия и разбиране за това, че договорите с тях трябва да бъдат предоговорени по отношение на цената, която се отнася за разполагаемост, защото цената която плащаме за електричество на двете компании се състои от два компонента”, посочи тя. Министър Теменужка Петкова заяви, че едната цена, която плащаме е за мощност на електрическата енергия, а другата цена е за изразходвана енергия. „Цената, която плащаме за мощност или за така наречената разполагаемост се отнася до това тези централи да не работят, но да бъдат в готовност да бъдат включени в системата”, поясни Петкова.

Министърът на енергетиката каза още, че тази цена за разполагаемост е доста по-висока от тази, за произведена електрическа енергия. „Ние стигнахме до решението да вървим в посока намаление на тази цена и по този начин да бъде намален общият микс на електрическа енергия. По думите й така НЕК ще спре да плаща цена за изкупуваната електроенергия, която да е по-висока от тази, на която продава енергията за хората.