Кърлежи ще заразяват с туларемия

Общество

22-02-2015, 11:37

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Първо има кашлица и прилича на грип

България е застрашена от епидемия от позабравената зараза туларемия, която е в списъка на особено опасните инфекции. От януари досега има 16 потвърдени случая при нито един за 2014 г., съобщава в. „24 часа”.Очаква се нов подем на заразата през пролетта, когато ще започне разпространение и чрез кърлежи и папатаци.

Здравното министерство приема сериозно заплахата, изпратени са указания на районните здравни инспекции за необходимите мерки, съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Те включват съвместна работа с общините, ловните стопанства, ветеринарите.

България има опит с такава епидемия от 90-те години на ХХ в., когато заболяват над 400 души, основно в Пернишка и Софийска област. Тогава инфекцията е внесена за първи път у нас от 100 г. през западната граница. В последните години се откриват по 1-2 случая годишно. Тревожното и различното сега е, че освен многото случаи за първи път са засегнати региони във вътрешността на страната. Става дума за Горнотракийската низина - новите случаи са в Старозагорско, Хасковско, Бургаско, Ямболско.

Туларемията е епизоотия - заболяване по животните, от което те умират, но го предават и на хората. Вече има данни за необичайно много умрели диви зайци от ловните стопанства в засегнатите райони. Това означава, че гризачите и други животни в посочените територии боледуват поне от 3-4 месеца.

Сред заразените с туларемия половината са ловци, които са намирали умрели зайци и са опитвали да ги дерат, а в някои случаи и да ги ядат, каза д-р Кунчев. В Бургас пък двамата болни баща и син са опитали да ядат умрял лебед.

Дрането и консумацията на умрели диви животни е абсолютно забранено при данни за туларемия. Другите болни са пипнали заразата по обичайния начин - заради лоша хигиена и употреба на заразени хранителни продукти или вода. Достатъчно е човек да е донесъл от мазето буркани или шишета, по които има екскременти от мишки и плъхове или да не си измие ръцете след работа със заразени фуражи. Задължително е зимнината да се мие с топла вода и сапун. Други храни от мазето - картофи, ябълки, орехи, трябва да бъдат покрити срещу налазване от мишки и да се мият добре преди употреба.

Болните са значително повече, тъй като на всеки доказан болен се падат поне по 5-6 скрити, които минават без регистрация, каза още д-р Кунчев.

Тревожната прогноза е, че разпространението ще продължи, тъй като през топлата есен на 2014 г. са създадени изключително добри условия за увеличаване на популацията на гризачите. Изоставената реколта по полето също спомага и селскостопански специалисти съобщават за незапомнено много полски мишки - откриват се до 25 гнезда на декар.

Към тях в разпространението на туларемията “ще се включат” и първите кърлежи през март и април, както и летящи членестоноги като папатаците. Това означава, че човек може да няма мазе и да си мие редовно ръцете, но да се окаже с туларемия след ухапване от кърлеж или папатак. Очаква се тяхната популация да се увеличи поради подходящите климатични условия, зададени още миналата година, каза д-р Кунчев. Образувани са много разливи и влажни зони и комарите през 2015 г. ще бъдат повече.

За да не се стигне до епидемия като през 90-те, критично важно е общините да изпълнят указанията на МЗ за унищожаване на гризачите и пръскане против кърлежи и комари - навреме, с ефикасни препарати и в достатъчни концентрации.

Много важно сега е да се събират гризачи и да се изпращат за изследване, за да се установи мащабът на заплахата. Финансов проблем обаче затруднява тази мярка и от МЗ готвят писмо с молба за съдействие до просветното министерство. Оттам трябва да отпуснат целево средства на Катедрата по зоология в Пловдивския университет, за да стартират изследването.

Първо има кашлица и прилича на грип

Джипитата и другите лекари, при които попадат болни от туларемия, трябва да мислят за тази диагноза и да назначават изследвания, напомни д-р Ангел Кунчев.

Диагностиката засега е трудна, защото първоначално заболяването прилича на грип - с температура, болки в мускулите, кашлица, отпадналост. Чак когато се стигне до подуване на лимфните възли - най-често по шията, започва да се мисли и за туларемия.

Характерно за туларемията е, че за заразяване е достатъчно съвсем малко количество от причинителя франсисела туларенсис - 10-30 бактерии. Заради това тя е в списъка на особено опасните инфекции, които имат потенциален риск за биологично оръжие.

Инкубационният период е 3 до 5 дни след вдишване на засъхнали екскременти от гризачи, ухапване от кърлеж или работа със заразени животни или храни.

Туларемията не се предава от човек на човек, но секретите от рани по кожата са заразни, пише в указанията на Националния център по заразни и паразитни болести за работа със заразата, публикувани на неговия сайт. Тя се среща в 6 форми, сред които кожна, с подути лимфни възли по шията, белодробна, чревна с диария и повръщане. Навреме започнатото лечение с антибиотици в повечето случаи води до излекуване. Затова най-важна е бързата диагностика.

Използват се антибиотици като стрептомицин, гентамицин, доксициклин, ципролфоксацин в курсове от 2 до 3 седмици според фазата на заболяването и прилагания препарат.