Украински бойци воюват с фашистки каски

Пропагандата и публичната демонстрация на нацистка или сходна на нея символика са забранени в Русия

Опълченците откриха в унищожените позиции на украинската армия в Дебалцево каски с нацистка свастика с изобразен герб на Третия райх, съобщи телевизия "Звезда".

"Това е немска каска още от 40-те години. Открита е в 13-ти батальон Черниговски. С една дума, фашисти. Трофейната каска е при нас", разказа за находката един от бойците на ДНР. Той уточни, че каската е открита на офицерска позиция след като са били разгромени укрепителните позиции на украинската армия.

Освен това, в района на Дебалцево опълченците са открили и 265 единици военна техника, която е в добро състояние и вече е приета на въоръжение от армията на ДНР. Това са 28 танка, 63 БМП и БТР, 145 автомобила, 16 зенитни установки ЗСУ-23-2, 13 артилерийски системи и миномети.

В Русия за нацистка символика се счита всеки символ (знаме, значка, части от униформата, поздрави и пароли), които възпроизвеждат символиката, използвана от НСДАП (Националсоциалистическа работническа партия на Германия – б. р.) и Фашистката партия на Италия. Припомняме, че пропагандата и публичната демонстрация на нацистка или сходна на нея символика, са забранени в Русия.