Средствата от ЕС не могат да се използват за модернизация на армията

Превъоръжаването на въоръжените вили следва да се осигурява с ресурси на отделната страна-членка на ЕС

Не съществува възможност средствата от ЕС по Оперативна програма „Развитие на селските райони” да бъдат използвани за модернизация на въоръжените сили – това е недопустим разход. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос относно възможности за допълнително финансиране на Българската армия, в това число и за превъоръжаване по стандартите на НАТО, без допълнителна тежест за държавния бюджет, предаде „Фокус”.

Според него има възможност някои от звената, които са в Министерството на отбраната, да получават европейско финансиране – като наука и здравеопазване. „Приоритети на правителството в сектор „Отбрана” са включени в управленската програма, включително и превъоръжаването на българските въоръжени сили”, обясни той.

По неговите думи в изпълнение на тази програма Министерството на отбраната разработва програма за развитие на отбранителните ни способности до 2020 г., която предстои в кратък срок да бъде внесена и обсъдена в Министерски съвет, след което ще бъде предоставена на Народното събрание.

Дончев добави, че трябва да се има предвид, че превъоръжаването на въоръжените вили е национална отговорност на всяка една страна-членка на НАТО и би следвало да се осигурява с ресурси на самата държава. „Допълните ресурси могат да се търсят в многостранни регионални и двустранни общи проекти, включени в инициативите на НАТО и на ЕС, наречени „Интелигентна отбрана” и „Обединяване и споделяне”, но е факт, че ресурсът, който е на разположение там, по никакъв начин не е достатъчен за мащабно превъоръжаване на армията”, обясни вицепремиерът.

Той посочи, че в рамките на ЕС не съществуват фондове за отбраната. „Възможността да се използват приходи от продажбата на имоти и имущество на Министерство на отбраната с отпаднала необходимост за Българската армия и станали ненужни – съществува”, коментира Томислав Дончев.