Все по-често тестват служители на детектор на лъжата

Общество

20-02-2015, 14:03

Снимка:

flickr.com/Jeff Howard

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Шансът да излъжем и да не ни хванат е едва 4 %

За последните две години един от най-големите лицензирани центрове за полиграфски изследвания у нас е тествал за лъжа служителите на 150 фирми. Оказва се, че все повече работодатели прибягват до детектор на лъжата, за да оценяват качествата и лоялността на служителите си, съобщава БНТ.

Един от най-често задаваните въпроси на полиграфските тестове е: „Ти контактуваш ли с лица, извършващи престъпления или лица от престъпен контингент?”. Въпросниците са стандартни, а условието е служителят, който се тества, да е запознат предварително с тях.

Дишането, сърдечната честота и изпотяването на кожата се отчитат със специални датчици, поставени под и над сърцето и на двете ръце.

Работодателите прибягват към детектора на лъжата за всякакви ситуации – от проверка на данните в автобиографията на кандидата, през подбор на кадри за ключови позиции до изнасяне на фирмена информация. В случай на кражба също се правят полиграфски изследвания. Тестът трае два часа, а шансът да излъжем и да не ни хванат е едва 4 %.

Охранителната дейност е един от секторите, в които детекторът на лъжата най-често може да следва интервютата за работа. От браншовата организация на охранителите признават, че това е популярна практика, особено когато става въпрос за охрана на популярни личности.

Полиграфът все по-често се използва и при двойки, които искат да докажат верността на партньора си.