До края на годината трябва да погасяваме 7 млрд. лева

Докато има дефицит, темата за дълга ще стои, посочи финансовият министър

Докато има дефицит, темата за дълга ще стои. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в Народното събрание, предаде 24 часа.

По думите на министъра е необходимо да се говори за това, че харчим повече, отколкото изкарваме. „Аз полагам неимоверни усилия като министър на финансите заедно с премиера и всички държавни органи да съберем повече пари и резултатите се виждат, но все пак дефицитът е 2,5 милиарда лева. Ще се стремя по всякакъв начин да го намалявам през приходната част, но обществото трябва да разбере, че трябва да харчи толкова, колкото изкарва или да се задължаваме с дългове”, обясни Горанов.

„В бюджета има дефицит, който е превишението на разходите над приходите. Той може да се покрие или като си продавате имуществото – приватизация, или като взимате назаем дълг”, поясни финансовият министър.

По думите му ЖП субсидиите, които са били отпуснати, са били грешка. „Държавата трябва да финансира железопътния транспорт като най-екологично чист и най-модерен, но държавата трябва да информира железниците да не консумират такъв ресурс, за да не страдаме всички от това, че хем даваме много пари, хем не получаваме нужната услуга. Не може един билет за влак за дестинация около София да струва 1-2 лева, а същевременно да се возят в мотриси, които струват по 100 милиона лева едната”, допълни Горанов.

Той добави, че имаме да погасяваме до края на тази година сумата от 7 млрд. лв. Според Владислав Горанов дебатът по въпроса с дълга тече съвсем нормално и след като предостави още аргументи на партньорите в коалицията, всичко ще бъде наред.

„Ако падне дългът от 12 млрд. лева, това значи да няма дефицит, което е и моето желание, но едва ли е лесно достижимо. Не съм склонен да отстъпя от сумата от 16 млрд. лева”, призна Горанов.

По неговите думи има проблем с контрабандата на горива. Министърът заяви, че ще направи всичко по силите си държавата да си събере своето.