Два пътнически влака се сблъскаха в Швейцария

Най-вероятната причина за снощния челен удар е грешка на единия машинист

Два пътнически влака се сблъскаха в Швейцария, в резултат на което бяха ранени петима човека и беше нарушено железопътното движение към Цюрих, предаде Ройтерс, като се позова на полицията и националната железопътна компания.

Катастрофата е станала в град Рафц близо до германската граница на около 30 километра от Цюрих. Единият от влаковете е дерайлирал.

По-рано в швейцарски медии беше съобщено, че има предположения за 49 ранени. Заради злополуката железопътната компания е отменила или пренасочила движението на някои влакове.

Най-вероятната причина за снощния челен сблъсък на два влака при градчето Гранж-пре-Марнан в кантона Во е грешка на единия машинист, който не е спазил сигнализацията на семафора, предадоха световните агенции.

"Приоритетната версия е неспазването на светлинната сигнализация от машиниста на влака, който е идвал от Пайерн", каза на пресконференция говорителят на полицията в кантона Во Жан-Кристоф Сотерел, цитиран от БТА. Сблъсъкът е бил толкова силен, че локомотивите са останали заклещени един в друг, отчасти повдигнати от релсите. Полицията смята, че не е изключено един пътник да е загинал и тялото му да е все още в смачканите останки.

При катастрофата бяха ранени 26 от 46-те пътници в двата влака. Повечето от тях вече са напуснали болниците, в които бяха откарани след инцидента. Двама възрастни и едно дете са все още хоспитализирани, но без опасност за живота, съобщи Франс прес.

Засега единствената потвърдена жертва на катастрофата остава машинистът на влака, който е идвал от Лозана. По данни на полицията той е французин на 24 години, който живеел в близкия град Пайерн.

Машинистът на другия влак, който е 54-годишен швейцарец, е оцелял, тъй като точно преди сблъсъка е побягнал към другия край на влака. Именно за него се смята, че е причинил катастрофата, като е задвижил композицията при забранителен сигнал на семафора. Гарата на Гранж-пре-Марнан разполага само с един коловоз, по който се разминават влизащите и излизащите влакове.