Прокуратурата се отрече от обвинението за опита за убийство на Доган

Нямало достатъчно доказателства

Прокуратурата се отказа от обвинението срещу Октай Енимехмедов за опит за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, съобщи bTV. Това се случи пред третата съдебна инстанция – Върховния касационен съд.

В съдебна зала прокурорът по делото обясни, че събраните доказателства при досъдебното производство, както и фактите по делото не доказват, че се е целял опит за убийство на Ахмед Доган.

През октомври миналата година Софийският апелативен съд оправда Енимехмедов по обвинението, че е направил опит да убие Доган с газов пистолет. Това решение напълно потвърждава присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд.

Потвърдено беше и решението на СГС, с което Енимехмедов бе осъден на три и половина години затвор за закана с убийство и хулиганство.

След двете решения на съда явно прокуратурата също е стигнала до извода, че не е имало как Енимехмедов да убие Доган.

Присъдите на първата и на втората съдебни инстанции и сегашното решение на прокурора поставят в неловка ситуация лидера на ДПС Лютви Местан, който от началото на делото твърди, че срещу Ахмед Доган е извършен опит за убийство.

Делото във ВКС е образувано по протест на прокурор при Софийската апелативна прокуратура и жалба на подсъдимия Октай Енимехмедов, в които се поддържа искане за отмяна на решението на Софийския апелативен съд и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд поради допуснати нарушения при постановяването му. В жалбата Октай Енимехмедов е направил и алтернативно искане – за намаляване на размера на наложеното наказание.

Енимехмедов поиска да бъде оправдан и да получи орден „Стара планина”. По думите на самия Октай той е извършил подвиг и с действието си е влязъл в политическото пространство, за да повдигне духа на хората.