Омбудсманът чака съдебната реформа да започне

Едва ли Владимира Янева има най-големите грехове, според Константин Пенчев

Случващото се в момента няма нищо общо със съдебната реформа. Самата съдебна реформа все още не е започнала. Това мнение изказа националният омбудсман Константин Пенчев и бивш председател на Върховния административен съд в студиото на Нова телевизия. Той коментира отстраняването на председателя на СГС и случващото се в съдебната система и МВР от последните дни.

Висшият съдебен съвет реши единодушно да отстрани Владимира Янева по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Янева е разследвана заради незаконно разрешени СРС-та по оперативното дело „Червей”.

Константин Пенчев припомни, че през годините срещу Янева е имало съдийско недоволство. „Става дума дали Янева е управлявала добре или лошо СГС, затова и правосъдният министър внесе искане за производство”, категоричен бе Пенчев.

Въпреки раздвижването, Константин Певчев е категоричен, че съдебната реформа още не е започнала, тъй като това, че някой е наказан – удобен или неудобен – няма значение, не показва напредък.

„Едва ли тя има най-големите грехове, че е избрала едно решение за СРС-та. Просто има досъдебни производства срещу съдии заради операцията „Червеи” – вдига се шум в медиите, защото беше извънредна точка в дневния ред на редовното заседание на ВСС”, е мнението на Пенчев за случая със съдия Янева.

Омбудсманът каза, че никога не е имал притеснения дали е бил подслушван. „Дали съм бил или не – аз винаги съм говорил това, което мисля. Винаги съм казвал истината”, заяви Константин Пенчев.

„Съдебната реформа не е започнала, имаме само едно добро намерение на парламента. Тя ще започне, когато приготвят и приемат законите”, допълни още омбудсманът.

От своя страна председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров заяви за БНТ, че няма политически аспекти в отстраняването на Владимира Янева.

Той обясни, че предложението за отстраняване на председателката на Софийския градски съд е било изненадващо за членовете на съвета, но това не е първият път, в който е прилагана подобна процедура.