Проф. Константинов: Озверяла банда превръща България в Анадола

Според него положението с българските гори е катастрофално

По-добре е проблемът с безразборната сеч да се надценява, защото милиони кубици дървесина се изнасят в чужбина, а българската гора се топи. Около това се обединиха проф. Михаил Константинов и Красимир Дачев, които следят темата от години, в „Тази сутрин” по бТВ.
„Положението с българските гори е катастрофално. Убийците на българската гора и бъдещето на България са абсолютно безскрупулни. Това е някаква озверяла банда от хора, изгубили човешкия си облик”, заяви проф. Константинов.

По думите му хората трябва да се обединят по места и да ги спрат, защото с убиването на гората се убива и бъдещето на България. Той коментира, че не може да разбера как отговорните фактори не разбират или се правят, че не разбират какво се случва. „Ако подходим с презумпцията за невинност, ще кажем, че те не знаят какво се случва, но това ще означава, че те са некомпетентни и не са за там”, каза той по повод данните, които идват от министерството за дадените разрешителни за сеч и действително изсечените дървета.

Константинов каза, че стотици хора му се обаждат от различни части на страната за масова сеч, която определи като абсурд в новата история на България. „Това е някаква башибозушка история”, подчерта той.

Предприемачът Красимир Дачев защити първоначалните действия на настоящото ръководство на министерството, което веднага се е захванало с проблема, който по думите му е много наболял в обществото.

„Това е един процес, който е започнал преди 25 години и се прави пред очите на всички”, каза той и допълни, че за сечта има много виновни, защото тя не се случва за една нощ.

Двамата се обединиха около това, че от страната се изнасят милиони кубици дървесина и това лесно може да се проследи. Те смятат, че хората трябва да се обединят на места, за да може по-лесно справи с проблема, тъй като местните знаят най-добре какво се случва и кой е виновен.

Никакво залесяване не може да компенсира сечта на здрави дървета. „Ако не се спре сечта, ще заприличаме на Северна Гърция и Анадола”, подчерта проф. Константинов.