Германия върна Гърция на поправителен веднага след искането за помощ

Свят

20-02-2015, 08:52

Снимка:

© European Union 2015 - EP

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Еврозоната може да оцелее без Гърция

С шокираща бързина Германия официално отхвърли гръцкото предложение за шестмесечно удължаване на помощната програма за страната броени часове след като то бе получено от 18-те министерства на финансите на страните от еврозоната, пише в. "Капитал".

Първите коментари в медиите бяха, че въпреки цялото пламенно говорене от СИРИЗА срещу досегашната схема в крайна сметка Атина капитулира пред почти всичко и дори срещу омразните за новата власт инспекции на т.нар. тройка. Но Мартин Йегер, говорител на финансовото министерство в Берлин, каза, че писмото оставя без отговори твърде много въпроси и не съответства на договорените от Екофин в понеделник изисквания за безусловно приемане от гърците на досегашния пакет.

В цитиран от Reuters документ Атина се задължава да изпълнява финансовите си задължения към всичките си кредитори, както и да признае настоящия спасителен пакет на ЕС и МВФ и да се въздържа от едностранни действия, които могат да попречат на постигане на фискалните цели. Шестмесечният период ще бъде ползван за договаряне на дългосрочно споразумение за възстановяване и растеж, което да включва по-големи облекчения по гръцкия дълг в сравнение с договорените през 2012 г.
Йорен Дейселблум, председател на Екофин, свика за 15 часа в петък в Брюксел извънредно заседание на колегите си финансови министри от еврозоната.

Кое подразни Шойбле

Въпреки това германият министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че това "не е достатъчно основание за разрешение на проблема" и е опит за финансиране, без Атина да се съобразява с изискванията на програмата.

Изглежда, спорният текст в писмото на финансовия министър Янис Варуфакис е този, в който се поставя условие, преди Атина да подпише удължаване на програмата, да има дискусия "върху предложенията, от една страна, на гръцкото правителство и, от друга, на институциите".

Настоящият спасителен план изтича на 28 февруари, а Атина се нуждае от 11.9 милиарда евро за изплащане на дългове до август. Гръцкият в."Катимерини" твърди, че правителството ще се сблъска с недостиг на налични средства още на 24 февруари, вторник. Гърция заяви вечерта, че предложението ѝ е окончателно и в петък финансовите министри имат избор само между два варианта – да го приемат или отхвърлят.

Еврозоната може да оцелее без Гърция

Словакия също заяви, че е против това да се помага отново на гърците, а естонският финансов министър Марис Лаури каза, че еврозоната днес е в състояние, в което би издържала на напускането на Гърция. На мнението на Лаури е Standard & Poor’s, според която еврото е в доста по-добро положение в сравнение с 2012 г. да премине през такава криза. Консервативният всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung, който знае добре какво мислят в Bundesbank и в ЕЦБ, твърди, че централните банкери във Франкфурт са окей с евентуалното въвеждане от Гърция на контрол върху движението на капитали през границата ѝ.

Европейската комисия от своя страна определи гръцкото предложение като "положително". "Председателят (Жан-Клод) Юнкер смята това за положителен знак, който според неговата преценка може да проправи път към по-добър компромис в интерес на финансовата стабилност на цялата еврозона", обяви говорителят на комисията Маргаритис Шинас пред репортери. "Подробната оценка и реакция на искането на гърците сега зависи от Еврогрупата", добави той.

МВФ, който има помощно споразумение с Гърция до март 2016 г., призова всички страни в спора да се фокусират върху рисковете за финансовата стабилност.