Изнасят нелегално лекарства

Крими

20-02-2015, 08:43

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Здравното министерствотърси помощ от ДАНС и прокуратурата

Около 100 лекарства изчезнаха от аптеките, защото са обект на нелегален износ. Заради това пациентите са останали без лечение, алармира Николай Kостов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, цитиран от "Стандарт". Съществува схема за нелегален износ на медикаменти както от аптеките, така и от болниците. Заради това пациентите остават без медикаменти, а здравната каса често се ощетява. Оказа се обаче, че никоя институция не отговаря за незаконния износ на медикаменти у нас.

Над 90% от лекарствата, които се изнасят от аптеките, са за сериозни заболявания. Това са медикаменти за трансплантирани хора, антикоагуланти, лекарства срещу астма, диабет, рак, каза Николай Костов. Цените им варират от 5 лева до 500 лева, предпочитат се по-скъпите.

Паралелният износ на лекарства - легален или незаконен, съществува от доста време в България. В последните месеци обаче размерът му става огромен. Ако преди се изнасяха около 20-30 процента от лекарствата, които се вкарват у нас, последните месеци износът стига до 80-90 процента и няма какво да дадем на болните хора, категоричен е Николай Костов. Както вече "Стандарт" писа, схемата за износ от аптеките е проста. Мними пациенти влизат и купуват медикаментите уж за себе си, а всъщност лекарствата се изнасят в чужбина. Това се прави, защото цените на някои хапчета у нас са по-ниски и търговците печелят от разликата, на която ги продават в други страни. За да се прекрати явлението, от асоциацията на собствениците на аптеки искат по-стриктни правила за паралелния износ и по-добър контрол.

Здравно министерство ще предприеме мерки за ограничаване на легалния и нелегалния реекспорт на медикаменти, стана ясно вчера. Предвиждаме да се направи списък с медикаментите, които са застрашени от паралелен износ и при нужда той да се спира, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. За предотвратяване на нелегалния реекспорт пък министерството ще потърси съдействието на прокуратурата, ДАНС и Икономическа полиция и останалите органи на реда.