Падат хитрините за хендсфри, спасяващи досега шофьорите

Арт и Стил

20-02-2015, 08:13

Снимка:

caradvice.com.au

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Текст ще сочи, че не е достатъчно устройството да е в колата. Връщат и камерите

Устройството “свободни ръце" или хендсфри, вече ще бъде задължително за шофьорите. Това се постига с промени в Закона за движение по пътищата, гледани от транспортната комисия в парламента, пише „24 часа онлайн".

Председателят на комисията Гроздан Караджов каза за “24 часа", че досега в закона е записано, че в колата трябва да има такова устройство, а не че е задължително шофьорът да го използва. По тази причина в съда падали глоби, наложени заради говорене по телефона. Шофьор доказвал, че устройството е в колата, а съдът приемал тезата, защото така е записано в закона. С тази промяна се слага край на хитринките, каза още Караджов.

Друга съществена промяна е връщането на камерите на пътя, което става със закон. Както е известно, ВАС ги отмени. Досега не е било дадено ясно и точно определение на автоматизирани средства и системи. С промените този пропуск се запълва. Освен това се вкарва задължението на интернет страницата на МВР или в медиите да бъде публикувано къде са камерите.

Задължително ще бъде и там, където дебнат камерите, да бъдат поставени и пътните знаци за тях, които наскоро бяха одобрени от Министерския съвет.

Дефинира се и какво е електронен фиш, пак заради проблеми с отпадането му в съда.

Друга промяна е въвеждането на по-висок клас детски столчета. Така се изпълняват изисквания на евродиректива, която с по-високия клас налага и по-високо ниво на сигурност. Дете с височина под 150 см, което се вози в кола, задължително трябва да е настанено в столче.

Разписва се и как да се търсят данни за пътно превозно средство с чуждестранна регистрация. Предвижда се автоматично търсене в съответната национална база данни, за да се установи собствеността на превозното средство, което е извършило нарушение.

Имаше категория хора, които бяха ненаказани, каза Караджов.