Коалиционни войни: Патриотите извиват ръце - подкрепа за дълга срещу постове

Красимир Каракачанов е лобирал пред двама вицепремиери за назначаването на Борис Борисов за шеф на ДАБЧ

Списъци с хора за назначения са дали от Патриотичния фронт на премиера Бойко Борисов срещу подкрепа за одобряването на държавния заем. Борисов намекна за това в сряда вечерта, пише "Труд" .Апетитите са към постове в държавни агенции и търговски дружества.

"Огромна власт сме дали за партии, които няма да са в парламента, ако сега има избори. А те имат вицепремиери, областни управители и заместник-министри. Но излизат и казват - няма да подкрепим." Дадохме коледни надбавки, сега 50 млн. лева трябва да извадим за великденски. Когато свършим работата, се тупат в гърдите, а в същото време не ни подкрепят", гневно обяви Борисов.

Според информация на "Труд" лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов е лобирал пред двама вицепремиери за назначаването на Борис Борисов за шеф на Държавната агенция за българите в чужбина. Това са Румяна Бъчварова и Меглена Кунева. Борисов е юрисконсулт на фондация ВМРО. "Патриотичният фронт нито се купува, нито се продава", категорично отрече намеците лидерът на ВМРО Каракачанов вчера.

По предложение на другия лидер на патриотите - Валери Симеонов, вчера парламентът не одобри вземането на нов заем от 16 млрд. лева и отложи гласуването за следващата седмица. Отлагането бе подкрепено с гласовете на народните представители на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и АБВ. "Против" гласуваха от БСП, ДПС и "Атака". Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че така се дава възможност на коалиционните партньори да се запознаят с условията по договора.
Каракачанов обяви, че първо трябва финансовият министър Владислав Горанов да отговори на всички въпроси и чак тогава от ПФ ще кажат подкрепят или не изтеглянето на този заем. В ГЕРБ обаче са получили уверения, че следващата седмица патриотите вероятно ще дадат гласовете си.

Председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов вчера получи така желания пост - шеф на временната анкетна комисия, която ще проверява състоянието на енергетиката към 31 януари 2015 г. В комисията, която ще работи два месеца, влизат още Валентин Николов от ГЕРБ, Таско Ерменков от БСП, Рамадан Аталай от ДПС, Мартин Димитров от Реформаторския блок, Георги Недев от БДЦ и Лъчезар Никифоров от АБВ.