ДКЕВР става КЕВР

Регулаторът се разделя на подкомисии – за енергетиката и за водоснабдяването

В добро работно темпо започна работата на Комисията по енергетика в Народното събрание по гласуването на второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. На заседанието присъстват министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова заедно с членове на енергийния регулатор, представители на бизнеса, енергийни експерти, граждански организации и др.

Поправките в закона са по няколко теми. Те включват изменение на разпоредбите, касаещи ДКЕВР, нови правила за изкупуване на електрическата енергия, допълване на закона в областта на това какво се случва, ако лицензът на електроразпределителните дружества бъде отнет и др.

Приети са няколко промени, свързани с ДКЕВР. Първата от тях е, че ДКЕВР вече ще се казва Комисия за енергийно и водно регулиране. Членовете на регулатора от 7 се увеличават на 9. Комисията ще е разделена на две подкомисии, като едната ще се занимава с проблемите в енергетиката, а другата – в сектор „Водоснабдяване и канализация”.

Членовете на регулатора ще се избират от Народното събрание, а не както е досега – от Министерск съвет. Всеки член на комисията трябва да има минимална образователна степен магистър, 10 години трудов стаж, от които 7 години в енергетиката или ВиК сектора. Поне един от членовете трябва да има юридическо образование, а друг – икономическо.

След приемането на закона в пленарна зала в срок от 1 месец трябва да се проведе процедура за избор на председател и членове на комисията. Право да номинират такива имат народните представители и парламентарните групи.

Комисията по енергетика прие, че електроразпределителните предприятия са длъжни при разминаване с 50% в отчетената електроенергия за даден период спрямо същия период на миналата година, клиентите да поискат проверка на уредите за търговско измерване (електромери).

Спор в комисията предизвика и частта от промените, отнасяща се до дейностите на т.нар. „особен управител”. Той е вид синдик, който се назначава в дадено дружество, лицензирано по Закона за енергетиката и поема контрола върху компанията, ако лицензът й бъде отнет.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че в рамките на няколко месеца министерството може да прецизира текстовете в закона и да ги предложи за разглеждане в Народното събрание.