Вальо Топлото получи 3 години затвор и на втора инстанция

Софийски апелативен съд прецени, че разпиляното от Димитров е малко над 325 000 лева

Бившият шеф на „Топлофикация София” Валентин Димитров, по-известен като Вальо Топлото, е осъден на три години затвор и на втора инстанция по делото за безстопанственост.

Състав на Софийския апелативен съд (САС) призна Димитров за виновен, но измени присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС), като реши, че ексшефът на „Топлофикация” е извършил едно продължавано престъпление в течение на няколко години, а не две, както бе приел СГС, съобщава „Правен свят”.

Както СГС, така и САС оправда подсъдимите с Димитров бивши членове на борда на директорите на дружеството Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев.

САС обаче не приема, че разпиляното от Димитров е в размер на над 422 000 лева, а е преценил, че то е малко над 325 000 лева. По тази причина САС е намалил и размера на уважения граждански иск от страна на „Топлофикация София”.

Въпреки промените в обвинението, апелативните съдии смятат, че Валентин Димитров трябва да получи ефективно наказание и то дори би трябвало да е повече от 3 години затвор, каквото му е наложил СГС, като е приел, че надделяват смекчаващите вината обстоятелства. САС приема точно обратното – че превес имат отегчаващите вината на Димитров обстоятелства, като цитира размера на разпиляно имущество, тригодишния период, през който е извършвано престъплението, злоупотребата със служебно положение и липсата на обществени поръчки при сключване на 17 договора за рекламни материали.