19 февруари: Новолуние - Между два свята

Новолунието на 19 февруари задейства всички годишни тенденции, поради което през следващият месец ще придобием една доста ясна и реалистична картина за предстоящата година.

Странно и доста противоречиво по характер е февруарското новолуние, което за мнозина вероятно ще изиграе своеобразна роля на мост между преди и сега. На практика, то задейства всички годишни тенденции, поради което през следващият месец ще придобием една доста ясна и реалистична картина за предстоящата година. То е второто в знака Водолей и се случва в последния градус на знака, където и Слънцето и Луната прекрачват границите на Риби буквално след няколко минути. Двата последни зодиакални знака се отнасят към сферите на духа, ориентирани повече към думите, отколкото към делата. Но докато във Водолей основите са интелектуални, със зачатъци на практичност, поради господството на Сатурн тук, то в Риби живеят най вече чувствата, принципите, озарението и състраданието. В същото време, имаме акцент върху една област, в която проницателните способности на Водолея се обединяват със състрадателната и алтруистична енергия на Рибите, фокусираща в себе си осъзнатостта на единството.

Последният градус на всеки зодиакален знак се нарича Анарета и символично носи смисъла както на разрушението, така и на обобщението, поради което има силата и значението на съдбовен. Точка на кулминация и край - реално целия предходен месец беше натоварен с енергията на приключването и освобождаването. Този смисъл се пренася и върху новия лунен месец и описва ситуация на изчерпване, когато старите обстоятелства, които по някаква причина възпрепятстват възникването на нови по-прогресивни възможности, доброволно или "доброзорно" биват премахнати.

Пред вид силното влияние на Сатурн върху Новолунието, този процес може да се окаже доста болезнен. Новолунието се случва в кралски градус на Сатурн, в знак управляван от него, а първия аспект който получават и Слънцето и Луната отново е от Сатурн при това напрегнат. Подчертания сатурниански принцип, указва наличие на стремеж за максимален контрол, предявяване на максимални изисквания, емоционално и физическо напрежение. Те ще се проявяват заедно с потребността за намаляване на изискванията, най вече онези касаещи илюзорни стойности и традиционни, но вече не работещи идеи. Положителната възможност тук, е че можем и дори трябва да се освободим от всичко което е станало непригодно за използване. Включително обичайните реакции, идеи и схеми, както и всичко, което отнасяме към логиката, разумния подход и съществуващия порядък. Ще установим, че стремежът да налагаме правила и предписания за всичко не винаги е разумен, още по-малко мъдър. А Вселената която както винаги е изобретателна в отговорите си към нашите многобройни и често наистина противоречиви изисквания, този път като че ли се е приготвила да ни изправи пред парадоксите които те генерират, чрез развиването на текущите обстоятелства и ситуации до границите на абсурда.

Тестът на който ще ни подложи настоящото новолуние и новия лунен цикъл е как реагираме на абсурдни ситуации? А онова което се роди във вътрешността като естествена реакция, ще ни доближи до нашата истинска същност. Или иначе казано, предстои ни да се освободим не само от илюзиите си за света, но и от самозаблудите относно себе си.  Това ще бъде проверка за нашата устойчивост и най-вече на устойчивостта на идеалите, предаността към целите и делата, изграждащи скелета на реализацията ни като личности. В известна степен, процесът наподобява посвещение - готови ли сме да прекрачим прага и достойни ли сме да пристъпим вътре. Един нов свят може да се отвори за всеки дръзнал да скочи в неизвестното. Това подсказва време на духовна криза, но и възможност за постигане на духовно майсторство. Такава  е и темата на настоящата година която ни поставя центъра на два много поляризирани фокуса- как да съчетаем земния живот с духовния свят, а също и как да се научим да определяме правилно кога да рушим и освобождаваме и кога да охраняваме стабилното, или да променим нещо за да съхраним постигнатото.

В променящите се и неустойчиви условия, потвърждават стойността си камо постоянните ориентири и дългосрочните идеи и програми, които имат безусловна ценност. Именно към тях сега следва да бъде фокусирано нашето внимание при определяне на намеренията, целите и желанията, които традиционно формулираме в деня на Новолунието. В това смутно време те могат да бъдат за всички ни източник на опора и увереност. Трябва да бъдем готови обаче за проблемите, които ще възникнат в хода на проверката им, когато се окаже че някои от тях са утопични и изцяло нереалистични  Затова и днес в деня на новолунието, и през следващите дни и седмици, най-важната ни задача е да навлезем дълбоко в себе си и да се отървем от всичко, което вече не работи и не обслужва действителните ни интереси. Сега ще ни се удаде с по-голяма лекота да видим и почувстваме онези скрити котви, които ни пречат да действаме и така осуетяват прогресът ни. Ще прозрем и зависимостта си от околните и кои точно струни в душата ни докосват те, за да получат от нас желаното. Така постепенно, но пълноценно и безусловно ще установим най-основната, централната връзка със собствената си истина, която стои в основата на взаимообмена с околния свят. Ако сме в състояние да си зададем и да отговорим на въпроса "Кой съм аз и каква е моята роля?",  ще спечелим един наистина личен подарък, с безусловна и нарастваща във времето ценност. Нагласите и разбирането които той ще ни донесе, ще бъдат важен ориентир по отношение на това какво искаме, на къде сме тръгнали и какво в крайна сметка трябва да направим, във време в което ще става все по-трудно да се определят приоритетите.

Настоящото новолуние определено внася в живота ни енергията на пречистването и обновлението, затова смело проектирайте в него освобождаване от всичко, което не ви носи нито удоволствие, нито полза. Съзнателно се настройте и  участвайте в този процес - той не е временно явление, а трайна тенденция, която се потвърждава и от следващото новолуние на 20 март. То, освен че отново ще се случи в Анаретен градус, ще  пренесе тази тенденция върху цялата година и дори в годините които предстоят, тай като съвпада с деня на Пролетното равноденствие  и Слънчевото затъмнение, поставящо началото на нов цикъл в сезонът на Затъмнения. Като цяло, това е програма, която ще се реализира със или без нашето съгласие, но от това доколко съзнателно участваме в нея, зависи дали реализацията и ще ни носи  чувство за обновление, или с усещане за загуба и разрушение.

На всички пожелавам успех!