Пътешественици от цял свят обявиха топ 10 на най-оригиналните летища

Свят

19-02-2015, 14:29

Снимка:

bugaga.ru

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

10-те най-впечатляващи летища в света

Необичайната архитектура буди възторг у хората

Всяка година любители на авиацията публикуват рейтинг на най-добрите, най-чисти  и  ефектни летища в света. Въпреки че всички могат да оценят бързото преминаване през митниците, възторг буди именно необичайната архитектура, модерните стаи за отдих и красивите здания между терминалите на летището, пише bugaga.ru.

Местните власти на всеки град по целия свят знаят, че всеки пътешественик формира мнението си за техния град, веднага щом слезе от самолета и влезе в аерогарата. По тази причина се инвестират милиарди, а понякога и трилиони долари за обновяването или за цялостно преструктуриране на летищата.

Съревнованието между най-популярните летища протича достатъчно енергично – всеки град се опитва да надмине другия, правейки басейни на покривите, огромни кинотеатри или градинки в своите блестящо развиващи се аерогари. По-рано на това се гледаше като отегчително чакане, а сега като няколко часа веселие или спокоен сън в добре уредена стая за отдих в терминала.

10. Летище Уелингтъм, Нова Зеландия
Започваме списъка с най-забележимите аерогари в света с най-странната такава. Само преди няколко години Аерогара Уелингтън беше скучна купчина сив метал, където нито има какво да се прави, нито какво да се види. Затова, през 2003 година, закупили гигантска скулптура на Голъм от „Властелинът на пръстените”. Осем години по-късно е  построена и стаята за отдих „Скала”, изглеждаща сякаш от извънземна научна фантастика. Струва си да се отбележи, че на други аерогари не може да се видят такива странни скулптури.

9. Летище Мадрид- Барахас, Испания
Барахас, който по план ежегодно трябва да обслужва повече от 70 милиона пътника, притежава най-големия терминал в света – 760 000 кв. м. Дизайнът на Антония Ламела и Ричърд Роджърс е много красив – в него има скулптури от метал с жълтеникав оттенък. Терминал 4 е направен така, че да намалява нивото на стрес при пътниците с помощта на стъклени стени и множеството куполи, през които минава естествена слънчева светлина. Ако ви е станало скучно докато чакате, можете да посетите СПА или да разгледате художествените изложби, разположени в терминала.

8. Летище Чанги , Сингапур
Сингапур е страна на безупречна архитектура и добре измислен дизайн. Летище Чанги, получавало многократно приз за най-добро летище в света, разполага с интересна градина с пеперуди, басейн на покрива, място за спане и много други градини. Разходката по красивите коридори отпуска пътниците, благодарение на специалната атмосферата „дзена”, създадена от дизайнерите на Чанги. Летището не винаги трябва да е онова отвратително място, където се прекарват часове наред и в това отношение Сингапур е надминал себе си.

7. Летище Инчеон, Сеул
Сеул е получавал много международни награди за иновации в инженерното изкуство. Инчеон често е на върха в списъка на най-добрите аерогари в света, благодарение на качественото обслужване и предлаганите удобства. То заема второ място в десетката на най-добрите летища по цял свят. Инчеон има форма на арка, наподобяваща традиционна корейска къща, има казино, хокейна пързалка, спа и сауна. Многобройните ресторанти могат да удовлетворят всяко кулинарно предпочитание, включвайки китайска, японска и западна кухня. Летището разполага с уникална стая за отдих, наречена „Панорама”, която позволява на пътниците, наслаждавайки се на напитките си, да наблюдават пистата и извисяващите се самолети.

6. Летище Крал Абдул Азиз, Джида
Освен митницата, пункта за обработка на багажа и други подобни учреждения разположени в сградата, оборудвана с климатична инсталация, голяма част от аерогарата наречена Крал Абдул Азиз, е разположена под великолепен покрив във формата на палатка, проектиран от Хорст Бергер. Благодарение на това, че Джида е най-близкият град до светия град  на исляма -  Мека, най-новите терминали са  разработени така, че да удовлетворяват претенциите на всеки поклонник. Великолепния покрив на летището му е донесъл множество награди, а пътниците могат спокойно да си отдъхнат, знаейки, че са защитени от пустинното слънце.

5. Летище  Чек Лап Кок, Хонг Конг
Международното летище в Хонг Конг, разположено в океана, сред малки тропически острови, не изглежда толкова внушаващо, но позволява на пасажерите да се насладят на поразителни гледки при кацане. Летището е сред най-активните на планетата и предлага най-добрите услуги в сферата на авиацията. В местата за бързо хранене има разнообразна и висококачествена храна. Също така всеки може да се възползва от симулатора на пилотска кабина, където можете да се почувствате като пилот. Чек Лап Кок разполага с най-голямото кино в Китай – IMAX. Бързи влакове съединяват летището с центъра на Хонг Конг, така пътниците стигат до летището и обратно за няколко минути. Нещо повече, на гарата има терминал, където пасажерите могат да проверят личния си багаж преди да отидат на летището.

4. Летище Маракеш Менара
Новото летище Маракеш Менара представлява зрелищно съчетание между модернизма и традиционната ислямска архитектура. Аерогарата проектирана от  компанията „Е2А” от Мароко, отвън изглежда като гигантска пчелна пита. Иновативния дизайн хвърля сянка върху вътрешната част на аерогарата, където пътниците се чувстват сякаш са в друг свят. 72 фото пирамиди на покрива генерират електричеството, благодарение на което това летище е не само привлекателно, но и ефективно.

3. Летище Финавия, Хелзинки
Летището в Хелзинки е едно от най-натоварените в страната, обслужвайки ежегодно 15 милиона пътници. Макар да е получило международна известност неотдавна, то разполага с великолепни художествени изложби и страхотната стая за отдих «Finnair». Стаята е в монохромен стил, в нея има ретро столове във формата на яйца. В арерогарата има артхаус кино, където се прожектират късометражни филми; живописни тераси за летните месеци, също и безплатна зона за релакс. Освен всичко това, можете да се разходите из терминалите, където ще видите едни от най-добрите съвременни скулпури в страната.

2. Летище О’Хара, Чикаго
Ако някога сте пътешествавали из САЩ, вероятно е било необходимо прекачване на   летище О’Хара в Чикаго. Това е едно от най-натоварените летища в света. То е Рай за любителите на модерния дизайн, благодарение  на който разноцветни светлини красят терминалите. Летището е толкова голямо, че в него има теснолинейки, свързващи различните части на аерогарата, позволявайки даже да видите външния вид на летището. Ако пък ви се прийска да се раздвижите, може да посетите неотдавна откритата зала за йога. Също така можете да си закупите пропуск за посещение на хотел Хилтън, разположен срещу летището, в който можете да ползвате сауна, парна баня и спортна зала.

1. Летище Шоуду, Пекин
Когато слизате от самолета и влизате в международното летище в Пекин, вие влизате в една от най-мащабните сгради на планетата. Терминал 3 е перлата на летището – това е три километрова сграда, представляваща символа на Китай – дракон. Великолепния покрив на терминала, дело на компанията «Fosters + Partners» и направен във формата на клетки, позволява на слънчевата светлина да преминава през него и да го осветява с червени и жълти светлини, традиционни за Китай. Покрит е с шикозна градина, заемаща 28 000 кв м, която се вижда при кацане на самолетите.

 

10-те най-впечатляващи летища в света (снимки)