Схема изнася скъпоструващи лекарства в чужбина

Общество

19-02-2015, 14:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сред липсващите медикаменти е инсулинът, с който се лекуват стотици деца и възрастни с диабет

Няколко вида скъпоструващи лекарства са изчезнали от аптечната мрежа заради паралелен износ. За това сигнализираха Федерация „Български пациентски форум” и Асоциацията на собствениците на аптеки.

Един от липсващите медикаменти е бързодействащият инсулин, с който се лекуват стотици деца и възрастни с диабет, съобщи председателят на Българската диабетна асоциация Христо Маринчев. В самите аптеки също не дават и не могат да дадат информация кога би се получил този медикамент, тъй като проблемът е още при вносителя.

Повече от 100 лекарства, които са предвидени за българския пазар, не достигат до пациентите, защото фирмата-дистрибутор ги изнася на пазари с по-високи цени, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, цитиран от БНР.

Той дава пример с лекарството „Хумира”, което по принцип е безплатно за пациента, плаща се напълно от касата, струва по цена на едро около 450 лева. В Германия това лекарство струва две хиляди евро.

По думите на Костов е създадена цяла мафиотска организация с мрежа от назначени хора, които обикалят аптеките с рецепти. Те изкупуват всички лекарства от аптеките, които за някои заболявания са в съвсем лимитирани количества – например двеста опаковки за цялата страна. Така фирмата поръчител изнася лекарството в чужбина и то не достига до крайните пациенти в България.