С новолунието настъпи китайската Нова година

Свят

19-02-2015, 12:26

Снимка:

Orienatal IC

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

19 февруари: С ясна мисъл и интуитивно разбиране

Започва годината на Овцата или козата

Днешното новолуние е първият ден от Новата година в Китай. Започва годината на Овцата или пък на Козата. 

По китайска традиция китайците не харесват много децата им да се раждат в годината на овцата, тъй като овцата е слабо животно, в сравнение например с тигъра. И тази година овцата ще бъде амулет за късмет. Също така ще бъдат много модерни всякакви видове играчки или сувенири с образа или формата на овца, разказва Джан И, доброволец учител от Института "Конфуций" в Стара Загора.

В източните страни цветът на 2015-а г. ще бъде син и зелен, елементът – дърво. В годината на Овцата се очаква голяма промяна в ежедневието – смяна на работното място, спиране на лоши навици, промяна на отношенията между хората. Съветът на астролозите е хората да бъдат по-внимателни в разпределяне на бюджета си.

Преди десетилетия честването на китайската Нова година, известна и като Пролетен фестивал, нямаше особено влияние извън Китай. С изключително нарасналото икономическо влияние на страната, празникът, който има огромно културно значение в китайски говорещия свят, придоби по-големи измерения, отбелязва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Китайските заводи затварят за празника и стотици милиони работници мигранти заминават за родните си места в едно от най-масовите придвижвания на хора. С приближаването на празника заводите бързат да изпълнят поръчките си. Самият празник тази година започва от 19 февруари и приключва на 24 февруари. Работниците обаче масово се втурват да пътуват още две седмици по-рано в препълнени автобуси и влакове. След празниците може да им отнеме също толкова време да се върнат на работните си места или пък не, тъй като празникът е възможност за смяна на работата.

Празникът по традиция е най-важният момент в годината за семейни събирания, но все повече богати китайци предпочитат да пътуват по това време в чужбина. Това е възможност за отличен бизнес за световните луксозни марки. Много британски магазини например правят всичко възможно да привлекат китайските клиенти. Заради високите данъци върху луксозните стоки в Китай дизайнерските чанти, часовници и бижута могат да се окажат с до 30% по-евтини в Европа.

Китайските общности по света също празнуват. В Сан Франциско например, където всеки пети жител е с китайски произход, празненствата продължават няколко седмици, като има панаири, базари, конкурси за красота и фойерверки в Чайнатаун. Дори училищата затварят за празника.

"Това, че е празник не означава, че няма да има големи изненади. Китайските власти са прословути с това, че обявяват големи новини през важните празници", посочва Франсис Лун, главен изпълнителен директор на GEO Securities.

Моментът може да бъде използван за намаляване на влиянието върху финансовите пазари или, според по-скептичните, за да се прикрият лоши новини. През 2011 г. централната банка повиши основния си лихвен процент в самия край на китайската Нова година.