Кунева настоя за спешни промени в Наказателния кодекс срещу тероризма

Според вицепремиера е добре поправките да бъдат приети до края на март

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева заяви, че е необходимо България да приеме поправките в Наказателния кодекс, които гарантират по-сурови наказания за лица, свързани с терористични организации. Това каза тя пред журналисти във Вашингтон, където взе участие в министерска среща за справяне с т.нар. „чуждестранни бойци”, съобщиха от правителствената информационна служба. Дискусията е част от тридневната среща на високо равнище за борба с войнстващия екстремизъм, организирана от Белия дом.

Вицепремиерът посочи, че разбира аргументите срещу законови изменения на парче, но предвид високата степен на терористична заплаха за европейските страни защитата е по-важна. По думите й, е добре до края на март да бъдат приети поправките в НК, засягащи състави за терористична дейност.

Кунева препотвърди ангажимента на страната ни към Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН, която призовава страните за по-тесни връзки и засилен обмен на информация относно действията и движението на терористи или терористични мрежи, в това число и чуждестранните бойци.

В изказването си Меглена Кунева защити необходимостта от засилването на контрола на външните граници на ЕС с цел възпрепятстване на транзита на бойци към и от конфликтните зони в Близкия изток. Тя посочи, че разширяването на Шенген и включването на България и Румъния в него, както и плътната употреба на информационните системи от всички държави-членки на ЕС, ще допринесе за общата европейска сигурност.

„Не може да имаме 28 различни системи на сигурност, трябва ни една, с общи стандарти и превантивни мерки”, посочи още вицепремиерът пред делегатите. Тя изтъкна необходимостта от засилено регионално сътрудничество за противодействие на екстремизма и посочи като добър пример сътрудничеството между България и Турция.

„България е преден пост, важно е да споделим опит, за да може страната ни адекватно да посрещне предизвикателствата”, каза тя.

Днес форумът продължава в разширен състав, като обсъжданите теми ще са начините на ефективно противодействие на разрастването на радикализацията извън конфликтните зони, борбата с екстремистката пропаганда в интернет и създаването на ефективни финансови и социални мерки срещу маргинализацията. Очаква се в рамките на форума обръщение да направи и американският президент Барак Обама. В срещата ще участват и представители на неправителствения сектор и религиозните общности.

Домакин на срещата е държавният секретар на САЩ Джон Кери, а на нея присъстваха вицепремиери, вътрешни и външни министри на над 30 страни и международни организации.